Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vo Veľkej Mači má po doriešení vlastníckych vzťahov vzniknúť Múzeum slobody slova

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. (Zdroj: Jan Zemiar)

VEĽKÁ MAČA – Zámer vytvoriť Múzeum slobody slova vo Veľkej Mači (okres Galanta) v dome, kde pred rokom prišli rukou vraha o život novinár Ján Kuciak a archeologička Martina Kušnírová, zatiaľ veľmi nepokročil. Podľa vysvetlenia predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča zatiaľ neprebehlo dedičské konanie, čo možné aktivity v tejto záležitosti brzdí.

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja ešte v apríli minulého roku podporilo zámer zriadiť Múzeum slobody slova vo Veľkej Mači a župana Viskupiča poslanci poverili, aby o naplnení zámeru rokoval s pozostalými, ale aj s novinármi, umeleckou obcou a predstaviteľmi občianskej spoločnosti. Viskupič potvrdil, že na zámere zriadiť dôstojné miesto, kde by bolo možné pripomínať si pamiatku Jána a Martiny trvá, aj keď rozhodujúce slovo budú mať pozostalí. Veľká Mača v okrese Galanta leží len asi 20 kilometrov od Trnavy.

Novinára redakcie Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018. Verejnosť sa o vražde dozvedela až v pondelok ráno 26. februára 2018. Ešte v ten deň vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar povedal, že vražda pravdepodobne súvisela s Kuciakovou novinárskou prácou.

Z prípravy vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú momentálne obvinené štyri osoby, konkrétne Tomáš Sz. a Miroslav M. ako vykonávatelia, Zoltán A. ako sprostredkovateľ a Alena Zs. ako objednávateľka. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár na tlačovej besede začiatkom februára uviedol, že orgány činné v trestnom konaní chceli v prípade podať obžaloby do konca februára tohto roku, pravdepodobne to však nestihnú.

Minuloročná vražda novinára mala vážny dopad na politickú scénu na Slovensku, pod tlakom verejných protestov došlo k významným zmenám v polícii aj vo vláde, vrátane odchodu predsedu vlády Roberta Fica.

Viac o téme: Veľká MačaMúzeum slobody slova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu