Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kolegovia Kuciaka spísali tragické chvíle plné hrôzy pred a po vražde: Zdroj sa bál Kočnera

Kniha Umlčaní o Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej vyjde v druhej polovici novembra. Zobraziť galériu (4)
Kniha Umlčaní o Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej vyjde v druhej polovici novembra. (Zdroj: aktuality.sk)

BRATISLAVA - Tragický príbeh Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej čoskoro uzrie svetlo sveta. Už tento mesiac vyjde kniha o talentovanom investigatívnom novinárovi a jeho snúbenici, perspektívnej archeologičke, Martine Kušnírovej. Na knihe sa podieľalo 14 novinárov pod vedením Mareka Vagoviča. V knihe sa okrem iného čitatelia dozvedia aj niekoľko nových informácií.

V knihe sa nájdu všetci, o ktorých Kuciak písal. Od Roberta Fica cez Jána Počiatka, Roberta Kaliňáka, Ladislava Bašternáka, Talianov až po Mariana Kočnera, Viliama Jasaňa či Máriu Troškovú. Na knihe sa podieľalo 14 novinárov, ktorých viedol šéf investigatívy na portáli Aktuality.sk Marek Vagovič. 

Kuciakov zdroj mal z Kočnera strach

Podľa šéfa investigatívy nie je možné, aby boli v knihe úplne aktuálne informácie z vyšetrovania, keďže kniha šla do tlače koncom októbra a každý deň sa objavujú nové a nové informácie. „V knihe však opisujeme jeho priebeh a kľúčové momenty, rozoberáme aj jednotlivé verzie a možné motívy. Analyzujeme domácu aj zahraničnú stopu, Kočnera, Talianov, Albáncov. Bude tam aj niekoľko nových kontextových informácií,“ prezradil Vagovič. 

Marian Kočner
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Čo sa týka Kuciaka, objaví sa niekoľko nových informácií nielen zo súkromného života jeho partnerky a samotného novinára, ale aj nové informácie z ich profesných cieľov či práce. „Čo sa týka Jana, nové sú napríklad informácie, ako sa mu jeden z bödörovcov vyhrážal, že si zistil, kde študuje a že mu urobí problémy v škole. Jeden z Janových zdrojov v kauze Technopol mal zase strach z Kočnera, pred ktorým sa ukrýval v zahraničí,“ uviedol novinár. 

Príbeh plný emócií

Vagovič v rozhovore uviedol, že kým v 90. rokoch prežívalo Slovensko divoké až brutálne časy, majetok štátu sa rozkrádal, organizovaný zločin prežíval zlaté časy a na novinárov bol vyvíjaný tlak, žiadneho z nich nezavraždili. „Chladnokrvná poprava Jána a Martiny – za vlády Roberta Fica – preto vyvolala oprávnené zdesenie. Slovensko sa vrátilo do 90. rokov, kedy ho ovládali gangstri a ich služobníci v politických funkciách,“ povedal v rozhovore pre portál. 

Mária Trošková je bývalou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko, Martin Baumann)

Podľa Vagoviča určite príbeh spracujú aj historici, ktorí budú hľadať paralely aj kvôli tomu, že sa vražda odohrala v tzv. osmičkovom roku. Autorom možno chýba odstup, no verí, že čitatelia ocenia jej autentickosť. „To všetko sa dá napísať už teraz, netreba čakať dvadsať rokov. Chceli sme, takpovediac v priamom prenose, zachytiť turbulentné časy, ktorými žije Slovensko – aj s emóciami, ktoré sú ich prirodzenou súčasťou,“ uviedol. 

Aby sa na nich nezabudlo...

Nápad napísať príbeh mladého páru vznikol po pohrebe. Vagovič sa rozprával s kolegami, rozdelili si úlohy a mapovanie ich životov mohlo začať. „Šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy navštívil rodinu Kuciakovcov, kolegyňa Laura Kellöová hovorila s kamarátmi, študentmi a nadriadenými Jána Kuciaka. Tomáš Kyseľ vyrazil za príbuznými, priateľmi a učiteľmi Martiny Kušnírovej. Ján Petrovič zrekonštruoval vraždu, opísal aj atmosféru v redakcii po jej oznámení. Ďalší kolegovia vrátane mňa odkrývajú zákulisie Kuciakovej práce, zasadené do politických súvislostí,“ opísal vznik knihy novinár. 

Martina Kušnírová a Ján
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Martina Kušnírová)

„Osobne som mal pri písaní a editovaní knihy pocit, že je znovu február 2018. Celý film sa mi premietal pred očami ako horor, ktorý som nikdy nechcel pozerať,“ uviedol na adresu vzniku knihy Vagovič a priznal, že redigovanie niektorých kapitol odkladal na neskôr, aby to psychicky zvládol. „Dúfam, že dnes sa nás s Martinou zhora usmievajú, keď sa „hrabeme“ v ich súkromí. Na rozdiel od Mariána Kočnera máme totiž čisté úmysly. Chceme im vzdať hold a pripomenúť celému Slovensku, aby na nich nikdy nezabudlo,“ dodal. 

Kniha vyjde už tento mesiac, kedy si pripomenieme výročie Nežnej revolúcie i deväť mesiacov od dvojnásobnej popravy dvoch mladých ľudí. Autori v tom vidia symboliku a kniha bude poctou dvom ľuďom, ktorých spájal zmysel pre spravodlivosť a život v pravde. Kniha pozostáva z troch celkov - Obyčajný život, Boj za spravodlivosť a Iné Slovensko.

Viac o téme: KnihaJán KuciakMartina KušnírováMarek VagovičUmlčaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu