Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Súd rozhodol o osude podozrivých z vraždy Kuciaka: Väzba a ďalšie obvinenie!

Štvorica obvinených Zobraziť galériu (26)
Štvorica obvinených (Zdroj: SITA/Jakub Julény/Jozef Habočík, TASR/Dušan Hein)

BANSKÁ BYSTRICA – Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes rozhodol o väzobnom stíhaní obvinených Tomáša Sz., Miroslava M., Zoltána A. a Aleny Zs. za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a za ďalšie trestné činy. Rozhodnutie nie je právoplatné, traja obvinení podali proti tomu sťažnosť. Podľa Denníka N štvrtú zadržanú Alenu Zs. už obvinila NAKA pod dozorom prokurátora aj z objednávky vraždy. Nemusí byť však osobou, ktorá stála na vrchole reťazca. Mohla byť len sprostredkovateľkou. K obvineniu Aleny Zs. z objednávky vraždy sa však prokurátor nevyjadril.

Nové správy o objednávke vraždy Kuciaka: Obvinený Tomáš podal sťažnosť, všetci odmietajú vinu

Zoltán A.
Zobraziť galériu (26)
Zoltán A.  (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Do väzby sudca poslal obvinených preto, aby nemohli utiecť, pokračovať v trestnej činnosti, alebo ovplyvňovať svedkov. Traja obvinení podali sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať v najbližších dňoch Najvyšší súd SR. Nepodal ju iba Zoltán A. Rozhodovanie o väzbe trvalo štyri hodiny, obvinených po skončení postupne odvádzali preč.

Alena Zs.
Zobraziť galériu (26)
Alena Zs.  (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Zoltán A.
Zobraziť galériu (26)
Zoltán A.  (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

V súvislosti s nedeľňajšími medializovanými informáciami, že objednávateľkou tohto trestného činu, prípadne v pozícii sprostredkovateľky konečného objednávateľa, má byť tlmočníčka Alena Zs., prokurátor reagoval: "To sú skutkové okolnosti, na ktoré vám nebudem momentálne odpovedať. Na budúci týždeň bude k tomu tlačová beseda, tam sa dozviete viac podrobností."

Právni zástupcovia obvinených sa pri odchode zo súdu odmietli vyjadriť. Na otázky médií nereagovali ani samotní obvinení.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) rešpektuje názor súdu, ktorý v nedeľu vzal do väzby štyroch obvinených v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Pre mňa osobne ide o ďalší dôkaz, že polícia spolu s prokuratúrou pri vyšetrovaní tohto trestného činu robia kus dobrej práce," napísala na sociálnej sieti.

Miroslav M.
Zobraziť galériu (26)
Miroslav M.  (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Kto sú štyria obvinení?

Kukláči priviedli mužov po jednom na súd asi hodinu pred začiatkom rozhodovania o ich o väzbe, ktoré sa začalo krátko po 13-tej. Jeden z nich si skrýval tvár igelitkou. Po piatkovej policajnej akcii kukláči priviezli v nedeľu na súd aj tlmočníčku Alenu Zs., štvrtú obvinenú v tejto kauze. Tlmočnícke služby obvinenej mal podľa medializovaných informácií využívať údajne i podnikateľ Marian Kočner. Špecializovala sa na taliansky jazyk a je bývalou parnerkou komárňanského podnikateľa Mariána M. prezývaného Ampulka, ktorý sa stal mediálne známym aj kvôli rozdávaniu jedla bezdomovcom.

Alena Zs.
Zobraziť galériu (26)
Alena Zs.  (Zdroj: SITA/Jozef Habočík)

Razia v Komárne
Zobraziť galériu (26)
Razia v Komárne  (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Prokurátor ani obhajcovia sa nechceli pred rozhodovaním ŠTS pre médiá vyjadriť. Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zavraždenie oboch mladých ľudí výstrelmi z pištole kalibru 9 mm, ku ktorému došlo 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači, má súvisieť s Kuciakovou prácou novinára.

Razia v Kolárove.
Zobraziť galériu (26)
Razia v Kolárove.  (Zdroj: FB/Denisa Saková)

Dvoch obvinených, ktorí sú bratranci, zadržali policajti v Kolárove vo štvrtok 27. septembra ráno a v ich domoch urobili aj domové prehliadky. Tretieho zadržali v jeho bydlisku inde, blízko Komárna. Podľa medializovaných informácií Tomáš Sz. je bývalý policajný vyšetrovateľ, jeho bratranec Miroslav M. bývalý vojak, Zoltán A. je podnikateľ.

Zoltán A.
Zobraziť galériu (26)
Zoltán A.  (Zdroj: SITA/Jozef Habočík)

Tomáš Sz.
Zobraziť galériu (26)
Tomáš Sz.  (Zdroj: FB/Tomas Sz.)

Údajne na snúbencov mal strieľať práve Tomáš Sz.. Miroslav M. pri vražde bol v úlohe vodiča. Podnikateľ Zoltán A., ktorý v minulosti mal prevádzku aj v Kolárove, im pomáhal ako kamarát.

Miroslav M.
Zobraziť galériu (26)
Miroslav M.  (Zdroj: Facebook/M.M.)

Príchod eskorty so zadržanými sledoval väčší počet médií. Výsluch obvinených bol neverejný a novinári nemali povolený vstup mimo pracovného času. Preto na výsledok rozhodovania sudcu nuseli čakať pred budovou súdu, ako sa to stalo aj v prípade stíhaných Pavla Ruska a Mariána Kočnera.

Na snímke novinári pred
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Zoltán A.
Zobraziť galériu (26)
Zoltán A.  (Zdroj: FB/Zoltán A.)

Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí páchateľom trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov, alebo na doživotie. O podanej sťažnosti troch obvinených bude rozhodovať Najvyšší súd.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.
Zobraziť galériu (26)
Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.  (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Účastník na dokonanom trestnom čine alebo na jeho pokuse je ten, kto úmyselne a) zosnoval alebo riadil spáchanie trestného činu (organizátor), b) naviedol iného na spáchanie trestného činu (návodca), c) požiadal iného, aby spáchal trestný čin (objednávateľ), alebo d) poskytol inému pomoc na spáchanie trestného činu, najmä zadovážením prostriedkov, odstránením prekážok, radou, utvrdzovaním v predsavzatí, sľubom pomôcť po trestnom čine (pomocník).

Člen špeciálnej jednotky (vpravo)
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Viac o téme: Súd Miroslav M.Tomáš S.Zoltán A.Alena Zs.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu