Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čižnár o vražde novinára Kuciaka: Chyby pri prvotnom vyšetrovaní, žiadne embargo neplatí

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry má voľné ruky informovať o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Povedal to v pondelok na tlačovej konferencii v Bratislave generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Tlačovka Jaromíra Čižnára a Petra Šufliarskeho
Čižnár zvolal brífing k pochybeniam polície a prokurátorov v prípade framárov, no otázky novinárov smerovali aj k vyšetrovaniu vraždy novinár Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa Čižnára na prípad neplatí žiadne informačné embargo a prokurátor Špeciálnej prokuratúry môže o prípade sám informovať. 

Dojímavá FOTOGRAFIA sestry zavraždeného Jána Kuciaka: Budeme bojovať, sme im to dlžní

"Nemám prečo nahliadať do spisu, ale prokurátor má odo mňa absolútne voľné ruky. Môže urobiť brífing s tým, že bude komunikovať o tom, o čom sa dá," povedal generálny prokurátor. Vyšetrovanie je podľa neho nezávislé a plynulé.

Chyby spomaľujú vyšetrovanie

Čižnár ďalej hovoril aj o tom, že chyby pri prvotných úkonoch spomalili rozbeh vyšetrovania. Prečo sa chyby vyskytli, povedať nevedel. "Dozorujúci prokurátor tiež nemá dôvod povedať, že tam chyby neboli," poznamenal.

Existujú podľa neho chyby, ktoré sa odstraňujú pracne. "No zatiaľ sme v takej oblasti chýb, ktoré sa odstrániť dajú, no naťahuje to čas. Mohli sme byť trochu ďalej," dodal. Za dozorujúceho prokurátora ÚŠP však hovoriť nechcel. "Vie konkrétne výsledky úkonov, nechodí mi ich referovať, môže o nich informovať," dodal na záver.

Vražda novinára a jeho snúbenice

Novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová boli zavraždení 21. februára 2018 výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Informoval o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) z odboru všeobecnej kriminality.

Okolnosti prípadu podľa prokurátora nasvedčujú, že išlo o vraždu na objednávku. Na mieste činu vo Veľkej Mači sa našli dve nábojnice a taktiež nevystrelené náboje. Vyšetrovatelia nezistili žiadne stopy zápasu a s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo nič odcudzené.

Viac o téme: Jaromír ČižnárAllForJanVražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu