Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na súd si ešte počkajú: Proces s komplicmi ukrajinského bossa preložili na november

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Proces s dvoma komplicmi ukrajinského bossa Volodymyra Y., Eduardom V. a Jurijom P., v kauze piatich vrážd, ktorý bol pôvodne naplánovaný na Krajskom súde (KS) v Bratislave na štvrtok (19.7.) a na piatok (20.7.) sa uskutoční až v druhej polovici novembra. Informoval o tom v stredu hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Dvoch komplicov ukrajinského bossa Volodymyra Y., Eduarda V. a Mykolu Sh., prezývaného v minulosti Jurij R. alias Koľja, odsúdil v roku 2015 senát Krajského súdu (KS) v Bratislave v kauze piatich vrážd na 22 rokov odňatia slobody. Senát Najvyššieho súdu SR však vec vrátil na prvostupňový súd.

KS ich pôvodne uznal za vinných z trestného činu vraždy a ďalších trestných činov. Išlo o výnimočné a úhrnné tresty, ktoré by si mali odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. V roku 1998 zavraždili najprv dvoch členov pôvodne spoločnej podskupiny v obci Jablonica v okrese Senica. K vraždám došlo až po súhlase bossa Volodymyra Y. Svoje obete zastrelili. V tom istom roku zastrelili svojich dvoch ďalších bývalých komplicov v katastri mesta Stupava.

Poslednú obeť postrelili na bratislavskej Kolibe, potom ju uškrtili elektrickým káblom a hodili zviazanú do Dunaja. "Vraždy spáchali úmyselne a trýznivo," uviedol vtedy predseda trojčlenného senátu. Eduard V. sa podľa rozsudku dopúšťal aj drogovej trestnej činnosti a Mykola Sh. falšovania dokumentov.

Volodymyr Y. je tiež obvinený v kauze uvedených piatich vrážd svojich podriadených. Okrem toho ho stíhali aj v prípade ďalších dvoch vrážd, avšak súdy ho spod obžaloby právoplatne oslobodili. Ukrajinec bol zatiaľ právoplatne odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky, ktoré si odsedel.

Podľa polície bol Volodymyr Y. hlavou zločineckej skupiny od konca 90. rokov. Gang údajne pôsobil na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku a okrem iného sa mal zaoberať lízingovými a poisťovacími podvodmi a krádežami áut.

Viac o téme: VraždySúd BratislavaSlovenskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu