Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vadala z článku zavraždeného Kuciaka má biznis aj v Česku

Investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho priateľka boli chladnokrvne zavraždení.
Investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho priateľka boli chladnokrvne zavraždení. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, AP/Aktuality)

PRAHA - Taliansky podnikateľ Antonino Vadala, ktorý má podľa zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka väzby na slovenskú politiku a taliansku mafiu, má biznis aj v Česku.

Podľa obchodného registra mu od vlaňajšieho novembra patrí spoločnosť Vadala Group CZ, ktorá sa dovtedy volala Redo Water. Firma sídli na najdrahšej českej ulici Na Příkopě v Prahe, podniká v biznise s realitami a nemá takmer žiadny majetok. Napísala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD).

Novinár Kuciak bol podľa slovenskej polície zavraždený pravdepodobne kvôli svojej investigatívnej práci. Slovenský portál Aktuality.sk dnes zverejnil jeho nedokončený článok, ktorý popisuje aktivity talianskeho podsvetia na Slovensku a osoby blízke talianskej mafii 'Ndrangheta v okolí premiéra Roberta Fica.

Kuciak v texte okrem iného zmapoval podnikateľské väzby Vadalu s Ficovou asistentkou Máriou Troškovou a bývalým poslancom Ficovej strany Smer - sociálna demokracia a terajším tajomníkom bezpečnostnej rady štátu Viliamom Jasaňom. Vadalu potom označil za priamo napojeného na 'Ndranghetu.

Štyridsaťdvaročný Vadala, s trvalou adresou v Trebišove na juhovýchode Slovenska, podniká najmä na Slovensku. Jeho meno podľa MfD figurovalo v 32 slovenských firmách, desať z nich sa zaoberalo fotovoltaikou. Konateľom a akcionárom jeho českej Vadala Group CZ bol podnikateľ Filip Dušek, ktorý má biznisové aktivity v Česku i na Slovensku.

Ďalší Taliani, ktorých spomenul v súvislosti s aktivitami 'Ndranghety na Slovensku novinár Tom Nicholson - Brunno Vadala a Diego Roda - podľa všetkého v Česku nepôsobia, píše MfD.

Viac o téme: Ján KuciaAntonino Vadala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu