Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najtemnejší deň slovenskej žurnalistiky: Zahraničie píše o poprave slovenského novinára

Jána Kuciaka s partnerkou zastrelili v dome vo Veľkej Mači Zobraziť galériu (8)
Jána Kuciaka s partnerkou zastrelili v dome vo Veľkej Mači (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj, aktuality.sk)

BRATISLAVA/PRAHA - Poprední európski politici vyjadrili ohromenie nad vraždou slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka (†27) a jeho partnerky Martiny (†27). O smrti reportéra píšuceho o údajných daňových podvodoch podnikateľov spojených s vládnou stranou informovali tiež svetové médiá. Európska únia nemôže akceptovať, aby novinár bol zavraždený kvôli svojej práci, zdôraznil predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a slovenské úrady vyzval na dôkladné vyšetrenie prípadu. Svoje zdesenie dala napríklad najavo aj nemecká vláda.

Témy, o ktorých písal Kuciak pred vraždou: Nicholson prehovoril o možnom motíve

Jean-Claude Juncker

"Som otrasený hroznou správou o zavraždení Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Odsudzujem tento zbabelý čin. Vraždenie či zastrašovanie novinárov nemá miesto ani v Európe, ani v demokracii," vyhlásil predseda Európskej komisie Európskej komisie Jean-Claude Juncker počas návštevy Belehradu.

Politico píše o najtemnejšom dni slovenskej žurnalistiky.
Zobraziť galériu (8)
Politico píše o najtemnejšom dni slovenskej žurnalistiky.

Frans Timmermans

"Som šokovaný vraždou novinára v EÚ. Žiadna demokracia nemôže prežiť bez slobodnej tlače, a preto si novinári zaslúžia rešpekt a ochranu," uviedol prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. "Spravodlivosť musí byť nastolená," zdôraznil.

The Guardian uviedol, že zastrelili slovenského novinára, ktorý vyšetroval daňové podvody smerujúce k vládnej strane.
Zobraziť galériu (8)
The Guardian uviedol, že zastrelili slovenského novinára, ktorý vyšetroval daňové podvody smerujúce k vládnej strane.

Nemecká vláda

"To, že novinári môžu vykonávať svoju prácu slobodne a bez ohrozenia na tele a živote, je predpokladom fungujúcej demokracie a funkčného právneho štátu. Nič, a už vôbec nie krutá vražda novinárov, ktorí vynášajú na svetlo pre niekoho nepríjemné pravdy, nesmie tento základ našich spoločností spochybniť," uviedol hovorca nemeckej vlády na otázku ČTK. Spolkový kabinet vyjadril sústrasť pozostalým a tiež presvedčenie, že slovenské úrady urobia všetko pre to, aby čin čo najrýchlejšie vyšetrili.

Stojí za vraždou novinára talianska mafia?
Zobraziť galériu (8)
Stojí za vraždou novinára talianska mafia?

Věra Jourová

"Táto vražda ohrozuje slobodu tlače a demokraciu," vyhlásila česká eurokomisárka Věra Jourová.

Smrťou novinára sú otrasené aj nemecké médiá.
Zobraziť galériu (8)
Smrťou novinára sú otrasené aj nemecké médiá.

Martin Stropnický

Český minister zahraničia Martin Stropnický v Bruseli po pondelkovom rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín EÚ povedal, že prípad ho "veľmi zaskočil". Pevne vraj zatiaľ verí, že nebudú potvrdené špekulácie, podľa ktorých bola dôvodom investigatívnej práce zavraždeného novinára. "Ja pevne verím, že to bola len nejaká ľudská tragédia," poznamenal Stropnický. Nevie si vraj predstaviť, že by súčasné Slovensko bolo štátom, ktorý by "nejaké problémy s novinárom" riešil týmto spôsobom.

Slovensko šokované vraždou novinára a jeho partnerky, tak znie titulok článku od BBC News.
Zobraziť galériu (8)
Slovensko šokované vraždou novinára a jeho partnerky, tak znie titulok článku od BBC News.

Reportéri bez hraníc

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) odsúdila vraždu investigatívneho novinára a vyzvala úrady na potrestanie páchateľov. Pripomenula, že Kuciak sa zameriaval na prípady daňových podvodov veľkého rozsahu. "Znovu bol v EÚ zbabelo zavraždený investigatívny novinár," uviedla Pauline Adèsová-Mévelová, vedúca pobočky RSF pre EÚ a Balkán.

Zahraničné médiá

O zastrelení slovenského investigatívneho reportéra a jeho priateľky podrobne informovali v agentúrnych správach napríklad americké denníky The Washington Post a The New York Times, britský denník The Guardian, či Belehradská rozhlasová stanica B-92.

Francúzsky denník Le Figaro pripomenul, že Kuciakov posledný uverejnený článok sa týkal možných daňových podvodov spojených s luxusným bytovým komplexom v Bratislave. O vražde slovenského novinára a o tom, že vláda vypísala odmenu za informácie vedúce k vrahom, píšu tiež ukrajinské a ruské médiá, od populárneho denníka Komsomoľskaja pravda po vládny denník Rossijskaja gazeta.

O vražde informujú aj vo Francúzsku.
Zobraziť galériu (8)
O vražde informujú aj vo Francúzsku.

Süddeutsche Zeitung

Vraždy novinárov nesmie Európa pripustiť, napísal po násilnej smrti slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Slovensko podľa neho musí ukázať, že takéto zločiny nebude trpieť.

"Uprostred Európskej únie bol zavraždený investigatívny novinár - je to druhá vražda novinára v krátkej dobe. Tentoraz to zasiahlo slovenského kolegu Jána Kuciaka a jeho partnerku," uviedol denník, ktorý pripomenul, že v októbri bola na Malte zavraždená novinárka Daphne Caruanová Galiziová.

"Slovenská politika teraz musí ukázať, že takéto zločiny nestrpí. Musí so všetkým odhodlaním priviesť páchateľa k zodpovednosti. V krajine, v ktorej sa ako šéf vlády, tak jeden z ministrov opovržlivo vyjadrili o investigatívnych novinároch, to bohužiaľ nie je samozrejmé," je presvedčený nemecký denník.

Najtemnejší deň slovenskej žurnalistiky:
Zobraziť galériu (8)

Úlohou Nemecka i celej Európy musí podľa denníka byť to, aby dohliadli na vyšetrenie oboch posledných vrážd európskych novinárov. "Ak sa nepodarí ich objasniť, je potrebné sa obávať, že si čoskoro budeme musieť zvykať na vraždy nepohodlných novinárok a novinárov. Uprostred Európy," uzatvára denník.

Nutnosť prípad rýchlo vyšetriť zdôrazňuje tiež šéf nemeckej pobočky organizácie Reportéri bez hraníc Christian Mihr, ktorého cituje denník Die Welt. Podľa Mihra je nutné zistiť, ako k vražde vôbec mohlo dôjsť, keď už pred niekoľkými mesiacmi Kuciak čelil vyhrážkam.

Viac o téme: VraždaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu