Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozhorčená reakcia z Bruselu: Vraždu novinára Kuciaka odsúdil šéf europalamentu Tajani

Antonio Tajani
Antonio Tajani (Zdroj: Foto: TASR – Martin Baumann)

Vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka v pondelok odsúdil aj predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani, ktorý v tejto súvislosti pripomenul vlaňajšie zavraždenie maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej. K vražde Jána Kuciaka sa vyjadrili aj slovenskí europoslanci Anna Záborská, Eduard Kukan, Ján Škripek a Monika Beňová.

"Európska únia nemôže akceptovať, že zavraždia novinára za to, že vykonáva svoju prácu. Vyzývam slovenské orgány, aby spustili dôkladné vyšetrovanie prípadu Jána Kuciaka, ak treba aj s medzinárodnou podporou," uviedol šéf europarlamentu prostredníctvom svojho účtu na Twitteri. 

Tajani upozornil, že Európsky parlament si - rovnako ako v prípade vraždy maltskej novinárky - "nevydýchne", kým nebude učinené zadosť spravodlivosti. Europarlament po maltskej novinárke, ktorá prišla o život v októbri 2017 počas vyšetrovania prípadov korupcie na najvyšších politických miestach, pomenoval tlačové stredisko vo svojej štrasburskej budove. 

Na vraždu slovenského novinára a jeho priateľky zareagovala aj poslankyňa EP Anna Záborská (KDH). Podľa jej slov sa Slovensko zaradilo medzi krajiny, v ktorých investigatívnym novinárom hrozí smrť.

Zodpovednosť nesie minister

"Politickú zodpovednosť za tento stav má v prvom rade minister vnútra, pretože on je zodpovedný za bezpečnostnú situáciu v krajine," uviedla Záborská. Aj ona pripomenula, že úkladnou vraždou maltskej novinárky, ktorá taktiež písala o politických kauzách, sa zaoberali aj poslanci Európskeho parlamentu. "Sme členským štátom Európskej únie a môžem ubezpečiť predsedu vlády, ministra vnútra, policajného prezidenta, aj generálneho prokurátora, že priebeh vyšetrovania bude pod drobnohľadom. V prípade najmenšej pochybnosti budem prvá, ktorá požiada predsedu Európskeho parlamentu o vyslanie skupiny poslancov na preskúmanie ich postupu," odkázala europoslankyňa.

Europoslanec Eduard Kukan uviedol, že nikdy si ani len nepomyslel, že na Slovensku dôjde k vražde novinára. "Je to bezprecedentná, šokujúca správa a tragédia, ktorá je tieňom v súčasnom stave našej demokracie. Preto je potrebné tento ohavný čin nielen tvrdo odsúdiť, ale najmä vyšetriť", uviedol. Dodal, že Slovensko sa nemôže stať krajinou, v ktorej je sloboda slova a bezpečnosť novinárov takto brutálne spochybňovaná. 

Bude minúta ticha

Obete víkendovej vraždy, ku ktorej sa vyjadril aj poslanec Branislav Škripek, si poslanci EP uctia minútou ticha.

"Vražda investigatívneho novinára je bezprecedentný a ohavný čin. Polícia by mala rázne konať a tento ohavný čin vyšetriť," uviedol asistent Branislava Škripeka (OĽaNO) Martin Štuk. Zároveň Škripek jeho prostredníctvom upozornil na to, že nezávislosť novinárov a demokratické hodnoty je potrebné chrániť. "Preto ako člen Výboru pre občianske slobody a člen skupiny pre slobodu slova budem iniciovať, aby sa prípadom vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice zaoberalo aj plénum EP," konštatoval Škripek.

V rovnakom duchu chce konať aj poslankyňa EP Monika Beňová (Smer-SD), ktorá požiada vedenie EP, aby na svojej schôdzi v stredu a štvrtok tento týždeň vraždu odsúdili a uctili pamiatku zavraždeného novinára minútou ticha. "Samozrejme, že to ale nestačí. Novinárov a slobodu slova si ctí každá demokratická spoločnosť a verím, že vraha/ov čo najrýchlejšie odsúdia," uviedla na sociálnej sieti, pričom zároveň vyslovila úprimnú sústrasť pozostalým a redakcii aktuality.sk 

Viac o téme: Antonio Tajani
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu