Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Máte sa radi?

Máte sa radi?
Máte sa radi?

Na 16. ročníku Medzinárodného filmového festival Artfilm predstavili pripravovaný štvordielny slovensko-český dokumentárny cyklus s názvom Máte sa radi? Všetky príbehy a deje vo filme sú pravdivé.

V štvordielnom dokumentárnom cykle budeme sledovať 16 partnerských dvojíc. Ľudí, ktorí sa pre životného partnera iba rozhodujú. Párov, ktoré svoj výber spečatili manželským sľubom. Ale aj tých, ktorí vo vzťahoch preberajú ako v bonboniére.

Preskúmame fenomén singles, teda tridsiatnikov, čo nemajú potrebu, šancu alebo schopnosť zakotviť v dlhodobejších vzťahoch. Hovoriť budeme aj o súčasnom baby boome. O tom ako dopadajú naše strety s rodinnými ideálmi. O rozvodoch, biologických hodinách aj o otcoch na materskej.

O nevestách cez internet a virtuálnych láskach. O tom ako sa žije ľuďom, ktorí nemajú vzťahy ako z reklám na pracie prášky. Hlavne však o tom, že nás všetkých spája rovnaká potreba.

Andy (37) rezignoval na vzťahy s emancipovanými Európankami. Lásku sa rozhodol hľadať cez internet. Niekoľko rokov pestoval virtuálne vzťahy so ženami z Ázie, ktoré sa mu javia viac rodinne založené, romantickejšie a starostlivejšie.

Pre Jolku (38) bolo tehotenstvo prekvapením. Zmierila sa s verdiktom lekárov, že dieťa prirodzenou cestou mať nemôže. Jedna nezáväzná letná známosť však diagnózu vyvrátila a Jolka dnes sama vychováva trojročného syna Kryštofa.

Mário (38) a Zuzana (40) spolu vychovávajú päť detí. Pred niekoľkymi rokmi mali deti dve, rozbehnuté kariéry a ďalšiu rodinu neplánovali. Potom ich život zmenilo stretnutie s Kristom.

V pripravovanom filme sa chceme zamerať na československú „Generáciu X“ (rok narodenia od roku 1968 do roku 1980), ktorá vyrastala a dospievala v spoločnom štáte, v podobných podmienkach aj dekoráciach.

Práve „Husákove deti“ mohli ako prvé slobodne roztiahnúť krídla a vrhnúť sa do sveta neobmedzených možností. Láska a rodina sa odrazu stali iba jednou zo životných premenných, popri kariére, cestovaní, štúdiu, koníčkoch a hľadaní vlastnej identity. S časovým postupom sa o to silnejšie dnešných tridsiatnikov dotkli výrazné spoločenské zmeny, ktoré na západ od našich hraníc prebiehali plynule od šesťdesiatych rokov.

Prvý filmovací deň bol 20. jún a nakrúcanie prvého dielu by malo skončiť do konca roka 2008. Tvorcovia sa okrem samotného nakrúcania jednej z častí momentálne intenzívne venujú aj developmentu a výberu protagonistov do ďalších dielov.

Producentom dokumentárneho cyklu je Ján Kováčik - podnikateľ a zakladateľ Produkčného domu FORZA.

Režisérom je Viktor Vokjan. Magisterský titul získal na pražskej FAMU, na katedre animácie v Dielni alternatívnej tvorby. Napísal, režíroval, nakrútil a zostrihal množstvo krátkych a experimentálnych filmov, hudobných videí aj dokumentov. Niektoré z nich boli uvedené na medzinárodných filmových festivaloch.

Autorom scenára je Bibiana Beňová a Michaella Sabová. Bibiana Beňová študovala kulturológiu na FF UK v Prahe. Písala, nakrúcala reportáže a o umení sa rozprávala s ľuďmi, ktorí sa jej zdali inšpiratívni. To všetko na stránkach českých a slovenských denníkov, týždenníkov aj mesačníkov, z ktorých niektoré aj spoluzakladala. Pohybovala sa pred, aj za kamerami Českej televízie, v Českom rozhlase moderuje kritický klub o výtvarnom umení. Michaela Sabová vyštudovala VŠMU v Bratislave a DAMU v Prahe. Pracovala v reklame ako textár (copywriter) a v najrôznejších českých a slovenských médiách. Pre nezávislých producentov čas od času dramaturguje scenáre celovečerných filmov. Venuje sa písaniu a vývoju vlastných projektov.

Kameramonom je Aleš Blabolil, ktorý vyštudoval filmovú kameru na pražskej FAMU, kde spolupracoval s mnohými režisérmi na ich študentských filmoch. Nakrúcal dokumenty pre Českú televíziu, okrem iných napríklad s režisérkami Olgou Sommerovou a Andreou Culkovou.

Ako hlavný kameraman sa podieľal na česko-americkom celovečernom hranom filme Wrong Mr. Johnson.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu