Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Belgický divácky hit otvorí Artfilm už dnes!

Zobraziť galériu (4)

Okrem hviezd ako Liv Ullmann, Omar Sharif či Miroslav Ondříček, ktoré si na Artfilme prevezmú ceny Hercova misia prípadne Zlatá kamera privíta festival od 27. júna do 6. júla aj množstvo ďalších hostí z celého sveta, ktorí svoje filmy prídu uviesť osobne.

Hneď otvárací film privedie do Trečianskych Teplíc a Trenčína dve zaujímavé filmárske osobnosti, režiséra Christophe Van Rompaeya a herca Jurgena Delnaeta, ktorí spoločne nakrútili belgický film Moskva, Belgicko. Príjemná romantická komédia, ktorá tohtoročný festival otvorí, je doma v Belgicku diváckym hitom. Film, odohrávajúci sa v Moskve - robotníckej štvrti v belgickom Gente - je príbehom Matty, matky troch detí, ktorá sa vďaka dopravnej kolízii zoznámi s oveľa mladším Johnnym. To sa však nepáči Mattyinmu už takmer bývalému manželovi...

Hostia z rôznych kútov sveta prídu aj k filmom, ktoré sa v hlavnej súťaži uchádzajú o Modrého anjela a finančnú prémiu 15 - tisíc eur. Z Ruska pricestuje spoločne s manželom režisérka Larisa Sadilova, ktorá súťaží s voyeuristickou drámou Nič osobné. Získala za ňu cenu FIPRESCI na festivale v Moskve.

Jedným z trojice víťazných filmov tohtoročného MFF Rotterdam je Kvet vo vrecku malajzijského režiséra Liew Seng Tata, ktorý Artfilm takisto navštívi a uvedie tu svoj láskavý portrét dvoch malých chlapcov vyrastajúcich bez matky. Film patrí medzi najčerstvejšie príklady takzvanej Malajzijskej novej vlny.

Hlavnú cenu v Rotterdame získal tento rok aj ďalší z festivalových hostí, dánsky režisér Omar Shargawi. O Modrého anjela sa uchádza s celovečerným debutom o nekonečnom kruhu násilia medzi znepriatelenými arabskými komunitami Odíď v pokoji, Jamil. Naopak niekoľko úspešných filmov ocenených v Berlíne, Rotterdame, Drážďanoch alebo Sofii má za sebou bosniansky režisér Srdjan Vuletić. V hlavnej súťaži osobne uvedie film Je ťažké byť dobrý, ktorý bol tohtoročným národným kandidátom Bosny a Hercegoviny na Oscara pre najlepší cudzojazyčný film. Najlepším tureckým filmom roka je zase Učebnica režiséra Seyfi Teomana, ktorý takisto nechýba medzi hosťami festivalu.

Zaujímaví hostia prídu aj k druhej súťažnej sekcii Panoráma Východu. Experimentálne ladenú tvorbu v nej zastupuje napríklad ukrajinský film Ihora Podolchaka Las Meninas. Hosťom bude aj nezávislý srbský filmár Želimir Žilnik, ktorý koncom šesťdesiatych rokov získal so svojím slávnym filmom Rani radovi Zlatého medveďa na festivale v Berlíne. Na Artfilme sa o cenu Panoráma Východu dotovanú sumou 7 - tisíc euro pre režiséra víťazného filmu uchádza s polodokumentárnym príbehom mladíka, ktorý sa potrebuje zbaviť dlhov, Kenedi sa žení.

Z Maďarska príde svoj ,,film - baladu" Vlk, ocenený za réžiu na festivale nezávislých európskych filmov v Paríži predstaviť režisér Tamás Tóth, ktorý svoj sibírsky šamanský príbeh nakrúcal v ťažkých podmienkach niekedy až tridsať stupňov pod nulou.

Slovinského režiséra Damjana Kozoleho, ktorý takisto prisľúbil účasť na festivale preslávil film Náhradné diely. Na Artfilme predstaví svoju novinku, manželskú drámu Navždy.

Talentovaných mladých filmárov predstavuje tretia súťažná sekcia, v ktorej sa o finančnú prémiu 5 - tisíc euro uchádzajú krátke filmy. Hosťom Artfilmu bude napríklad britský režisér Simon Ellis, ktorého film Slabý zbieral ceny doslova kade chodil. Príde aj režisér americko-britskej animovanej snímky Úprimne tvoja ocenenej na festivale v Chicagu Osbert Parker a slovenských animátorov zastúpi režisérka Ivana Šebestová.

Medzi mnohými slovenskými filmármi, ktorí festival navštívia nebude chýbať ani delegácia k filmu Slepé lásky. Juraj Lehotský, režisér snímky, ktorá po dlhých rokoch zastupovala Slovensko na festivale v Cannes, prisľúbil navyše účasť v porote krátkych filmov.

Filmové delegácie prídu aj k sekcii Nový čínsky film.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu