Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Uznávaný filmový festival sa z Trenčianských Teplíc sťahuje do Košíc

Art Film Fest Zobraziť galériu (3)
Art Film Fest (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - O čom sa už dlhšie hovorilo, sa stalo skutočnosťou. Medzinárodný filmový festival Art Film fest sa sťahuje do Košíc. Termín 24. ročníka uznávaného filmového festivalu je 17. až 25. jún 2016.

"Nastala zmena smeru. Art film namieril na východ a snáď to bude šťastné riešenie," povedal prezident festivalu Milan Lasica. Dôvodov prečo sa tak stalo je viac.

Art Film Fest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

"Zmena sa nerobí často a môže sa urobiť len raz. Presvedčila nás variabilná a prirodzená kultúrno - spoločenská infraštruktúra. Žiadne mesto na Slovensku nemá také podmienky ako Košice. A tiež nás presvedčila dobrá reakcia zo strany mesta," povedal producent Ján Kováčik.

Jeho slová potvrdil i primátor Košíc Richard Raši: "Ponúkame úžasné mesto aj atmosféru. Boli sme vzrušení z tejto možnosti a sme presvedčení, že môžeme byť skvelými hostiteľmi dlhé roky." Prirodzeným živým centrom festivalu bude historické centrum, odkiaľ sa diváci a návštevníci môžu veľmi rýchlo pešo presunúť do naplánovaných kinopriestorov festivalu, ktorými sú Kunsthalle, Kulturpark, kinosála Historickej radnice, kino Úsmev, kino Tabačka a Amfiteater.

Novinky festivalu

Novinkou bude premiéra sekcie "Be2Can starter." "Je to jedinečný výber svetových filmov, ktoré sa aktuálne uchádzali o najprestížnejšie festivalové ocenenia na festivaloch v Berlíne, Benátkach a Cannes," vysvetlil umelecký riaditeľ Art festu Peter Nágel. Ďalšou novinkou bude prezentácia kolekcie 7 umeleckých filmov, ocenených svetovými kritikmi. Zároveň osvedčená programová štruktúra festivau bude zachovaná. "Naďalej bude 14 programvých sekcii a ocenenia," dodal P. Nágel

Art Film Fest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Kde bude košický most slávy ?

Tabuľky s menami hereckých osobností sa už stali súčasťou predchádzajúcich ročníkov Art festu v Trenčianských Tepliciach Podonú tradíciu chcú založiť aj v Košiciach. Vhodné miesto si zatiaľ len vyberajú. "Je to na organizátoroch, či to bude v kulturparku, v Kunsthalle alebo inde. My už teraz vieme, že počas festivalu bude náš Dóm sv. Alžbety nasvietený na modro, čo je oficiállna farba podujatia," dodal Raši.

Organizátori veria, že  divácky záujem bude veľký. "Kapacita festivalu je 200 tisíc ľudí a my pripravujeme rôzne produkty na podporu návštevnosti. Napríklad za 15 eur si budú môcť študenti kúpiť tzv. študentpas s neobmedzenou návštevou filmov. Pripravujeme i alšie amfipasy. Taktiež vyhlásime súťaž o novú znelku festivalu a nový plagát. Víťazný tvorca získa 3333 eur," dodal producent a generálny manažér Rudolf Biermann. 

Viac o téme: Art Film Fest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu