Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Juraj Kukura si na Art Film Feste slávnostne prevzal cenu Hercova misia

Juraj Kukura
Juraj Kukura (Zdroj: Art film fest 2015)

Je jedným z najvýznamnejších slovenských hercov, ktorý rovnako ako doma prerazil aj v zahraničí. Nakrúcal vo viac ako 50 krajinách sveta, účinkoval vo filmoch ocenených prestížnymi zahraničnými cenami a hral na kultových európskych divadelných doskách.

Juraj Kukura si dnes slávnostne prevzal ocenenie 23. ročníka Art Film Festu – Hercova misia. Je tak 57. nositeľom ceny, ktorú v minulosti získali napríklad Omar Sharif,  Ben Kingsley, Gérard Depardieu, Franco Nero, Jeremy Irons, Jean-Paul Belmondo či Ornella Muti, Claudia Cardinale aj ďalší domáci kolegovia ako Martin Huba, Zuzana Kronerová či Marián Labuda.

„Veľmi si cením túto cenu. Myslím si, že sa dostávam do dobrej spoločnosti. Keby sa raz na druhom svete stretli všetci herci, ktorých Art Film Fest ocenil Hercovou misiou, bol by to príjemný mejdan. Mnohých by som rád osobne spoznal,“ povedal Juraj Kukura.

Na Art Film Feste dnes osobne uviedol legendárny film režiséra Františka Vláčila Stíny horkého léta, ktorý v roku 1977 získal Veľkú cenu z festivalu v Karlových Varoch. Poobede vlastnoručne pripevnil mosadznú tabuľku so svojim menom vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.

„Juraj Kukura je herec európskeho rozmeru. Je jedným z mála slovenských hercov, ktorý sa v takom širokom rozsahu dokázal presadiť aj v zahraničí – rovnako pred filmovou kamerou i na divadelných scénach,“ povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Juraj Kukura má za sebou vyše štyri desaťročia na filmovom i televíznom plátne ako aj na divadelných doskách. Spolupracoval s najvýznamnejšími slovenskými, českými aj nemeckými tvorcami 20. storočia. Na konte má účinkovanie vo vyše 30 celovečerných filmoch, 130 televíznych filmoch a inscenáciách a v 40 televíznych seriáloch. Mnohé z nich získali prestížne ocenenia – Cenu BAFTA či medzinárodnú cenu EMMY a ďalšie ocenenia zo zahraničných festivaloch. „Kukura je najväčšia rola, akú som kedy hral,” povedal na Art Film Feste.

Hereckú kariéru odštartoval v roku 1966, ešte pred 20. narodeninami, keď ho režisér Ivan Balaďa obsadil do jednej z hlavných úloh vo filmovom spracovaní románu Margity Figuli Tri gaštanové kone.

Už v roku 1970 nakrútil film s medzinárodným obsadením Eden a potom... pod taktovkou legendy francúzskeho filmu, režiséra Alaina Robbe-Grilleta. V roku 1977 získala hlavnú cenu - Striebornú nymfu na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle televízna inscenácia Mário a kúzelník (1976) podľa poviedky Thomasa Manna, v ktorej Juraj Kukura stvárnil titulnú postavu. V československej kinematografii sa zaskvel aj vo filmoch Zbehovia a pútnici Juraja Jakubiska (1968), Koncert pre pozostalých Dušana Trančíka (1976) či Božská Ema Jiřího Krejčíka (1979) a v množstve televíznych inscenácií.

Neprehliadol ho ani Peter Zadek, jedna z najväčších legiend nemeckého filmu a divadla. V roku 1983 ho obsadil do svojho slávneho filmu Divoké päťdesiate. Ich spolupráca potom pokračovala na významných nemeckých divadelných scénach.

V roku 1984, počas nakrúcania slávneho seriálu Via Mala v zahraničí, ho komunistický režim vyhlásil za emigranta, odsúdil na 3,5 rokov väzenia a bol mu zabavený majetok. Do vlasti sa nevrátil, bol angažovaný v mníchovskom Kammerspiele, a neskôr sa presadil v divadelných domoch v Bonne, Hamburgu aj v Bazileji. V Nemecku zažiaril aj vo filme a televízii, účinkoval v známych seriáloch ako Miesto činu, Via Mala, Hotel Raj či Helicops.

V roku 1989 nakrútil šesťdielny anglický televízny film Traffik, ktorý dostal štyri ceny britskej akadémie, medzinárodnú cenu EMMY a stal sa predlohou pre slávny film Stevena Soderbergha.

Prvú filmovú rolu v Československu po páde komunizmu mu ponúkol režisér Juraj Jakubisko vo filme Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992). Za televízny film Voľnomyšlienkár (2001) mu bola na Artfilme v Trenčianskych Tepliciach udelená cena Igric. Medzi jeho posledné filmy patrí koprodukčný Posledný vlak (2007) a Máj (2008) F. A. Brabca podľa K. H. Máchu. Posledné televízne projekty Juraja Kukuru zahŕňa film Zrozen bez porodu (2009) Filipa Renča, za ktorý získal nomináciu na cenu za najlepší mužský herecký výkon na MTF Monte Carlo 2011.

Od roku 2002 je riaditeľom bratislavského Divadla Aréna, kde hrá vo viacerých úspešných inscenáciách. „Umenie má podľa mňa otvárať témy, lámať tabu, provokovať, byť v konflikte s mocou, klásť otázky... ale nie vzdelávať. Ideme teraz v Divadle Aréna spustiť nový cyklus, každý štvrtý štvrtok v mesiaci budeme premietať filmy v programe Najkrajšie filmy nášho života. A to kino je princilpiálne postavené tak, že nemá vzdelávať. Chcem, aby bolo rovnakou silnou kultúrno-spoločenskou udalosťou, ako je divadlo. Chcem, aby uvádzalo filmy, v ktorých sa ešte snívalo,” povedal Juraj Kukura.

Art Film Fest 2015 – 23. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava
Hlavní reklamní partneri: Slovenská pošta, Transpetrol, Tipos, Nadácia SPP, Slovnaft,

Omnia Holding SE
Oficiálny prepravca: Hyundai
Reklamní partneri: Hotel Most Slávy, Omnia 2000, Omnia Motors, Omnia KLF
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Oficiálni dodávatelia: Moët, Stella Artois, Barzzuz, Mattoni, Gigacomputer, ad one, AVI Studio, Print Hall, Tuli, NAY Elektrodom, Old Herold
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, Star, Kam do mesta, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov, Slovanet, Penzión Baske, Contest, Esterle&Esterle, Kinoservis, Cinemax, lampART, ProtoWay – www.neodcp.com , Kursalon Trenčianske Teplice, Spicybrown, Hotel Panoráma, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva, Francúzsky inštitút na Slovensku, České centrum, Národné centrum Alexandra Dovženka, Midpoint

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu