Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Art Film Fest ponúkne horúce slovenské novinky

Tigre v meste Zobraziť galériu (2)
Tigre v meste

Poetický hudobno-tanečný film o mužovi v zrelom veku aj veselý nezvyčajný film o mladých ľuďoch hľadajúcich svoju spriaznenú dušu. Priaznivci domácej kinematografie sa na 20. ročníku Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, dočkajú horúcich slovenských noviniek v exkluzívnych uvedeniach.

„Zatiaľ čo vlani stál program sekcie Slovenská sezóna najmä na filmoch, ktoré mali premiéru v kinách začiatkom roka 2011, tentokrát sme sa rozhodli festivalovým divákom ukázať výhradne novinky,“ povedal zostavovateľ sekcie Miroslav Ulman.

Art Film Fest uvedie v exkluzívnej premiére film Tanec medzi črepinami, ktorý je režijným debutom herca Mareka Ťapáka. Diváci sa budú môcť osobne stretnúť s tvorcami filmu a získať od nich autogram 17. júna v trenčianskom Cinemaxe po premietaní. Ťapák svojim filmom nadväzuje na silné tradície folklórnych hudobno-tanečných filmov, ktoré v minulosti vytvárali legendárni slovenskí filmári. V snímke stvárni hlavnú úlohu - muža v zrelom veku, ktorému sa vynárajú z pamäte významné okamihy života. Svoje sny, túžby a predstavy prežíva prostredníctvom tanca a podmanivej hudby. Folklórny tanec je pre Ťapáka niečím podobným ako herectvo - veľkou láskou. So scénickým programom Tanec medzi črepinami zožal úspech nielen doma a v Európe, ale aj v USA. Vo filme si s ním zahrajú samí neherci -  folkloristi, ktorí tancovali v Lúčnici alebo v SĽUKu, jedinou herečkou je Anna Javorková.

Čerstvým slovenským filmom, ktorý sa na Art Film Fest dostane len týždeň po svojej premiére, bude nezvyčajná komédia Tigre v meste. Režíroval ju mladý umelec Juraj Krasnohorský, ktorý zožal úspech už so svojim krátkym filmom x=x+1. Premiéroval ho v roku 2009 na Art Film Feste. Tento raz prinesie na plátna romantickú komédiu s kriminálnou príchuťou o partii priateľov, ktorí si s nájomným vrahom za chrbtom počas niekoľkých dní poriadne upracú vo svojich životoch. Snímka sľubuje závan dobrodružstva aj kvalitného humoru. Diváci sa dočkajú ľúbostných zápletiek i naháňačiek s ruskou mafiou. V hlavných úlohách sa predstaví aj Miss Slovensko 2005 Ivica Sláviková, Diana Mórová, Kristína Tóthová či Milan Ondrík a Ľubomír Bukový.

Na Art Film Feste nebudú ani tento rok chýbať novinky z dielne RTVS. V roku 2010 odštartovala projekt s názvom Filmoviedky. Novinku z tejto série, Dušičky seniorov režiséra Stanislava Párnického, uvedie Art Film Fest v predpremiére. V tomto smutno veselom pohľade na starnutie si hlavné úlohy zahrali Emília Vášáryová a Petr Nárožný.

Ďalšou tohtoročnou novinkou bude pásmo animovaných videoklipov, ktoré nakrútili slovenskí tvorcovia pre domácich i zahraničných interpretov. „Od roku 1988 po súčasnosť vzniklo v réžii slovenských tvorcov takmer 60 takýchto diel. Až sedem z nich vzniklo práve v roku 2011,“ povedal Maroš Brojo, ktorý bude jedným zo sprievodcov večerom plným dobrej hudby a animovaných obrazov.

Art Film Fest 2012 – 20. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín

Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu