Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bašavel oživí Slovenskú sezónu

Bašavel oživí Slovenskú sezónu
Bašavel oživí Slovenskú sezónu

„Zpívám rád, a je to na mně doufám znát,... zvonky štěstí já slyším v dálce znít a hrát,“ sekcia Slovenská sezóna si nedáva repete. Práve naopak, na Art Film Fest prináša najhorúcejšie novinky z domácej tvorby. A Zvonky šťastia sú nový dokumentárny film tandemu Marek Šulík a Jana Bučka.

Mariena a Roman sú bratranec a sesternica, ktorých v osade považujú za exotov. Ich vášňou sú totiž Karel Gott a Dara Rolins. Zbierajú o nich výstrižky z novín, spievajú ich hity a dokonca na seba berú ich identitu. Režiséri dokumentu cez optiku kamery sledujú ako prespievajú hit Zvonky šťastia a pošlú ho na DVD známym spevákom.

Ale duo rómskych spevákov dnes nezaspieva len z filmového plátna. Priamo v Kursalone Kúpeľnej dvorany v Trenčianskych Tepliciach sa po premiére filmu zíde veselý bašavel, bujará cigánska zábava.

O tom, že slovenská filmová tvorba stojí v posledných rokoch najmä na kvalitných dokumentoch, svedčí aj fakt, že okrem Zvonkov šťastia sa na Art Film Feste predstavia ďalšie dva dokumenty. Fair Play o akademickom maliarovi Júliusovi Kollerovi od režiséra Arnolda Kojnoka. A Tibor Huszár – návrat späť  v réžii Mira Rema. Všetky snímky uvedú ich tvorcovia dnes osobne.

Sekcia Slovenská sezóna ponúka aj hrané filmy Tigre v meste, Dušičky seniorov, Tanec medzi črepinami, animovaného Jožinka v pohybe na námet karikaturistu Jozefa Scheka a výber animovaných videoklipov. 

„V porovnaní s minulým rokom sme sa tentoraz rozhodli divákom ukázať výhradne novinky. Tohto roku už totiž kiná uviedli viacero slovenských filmov, ktoré sadostali do povedomia divákov,“ povedal zostavovateľ sekcia Miroslav Ulman. A uzavrel, že výber bol silný, za hodinku alebo dve strávené v kine určite stoja všetky snímky.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu