Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ART FILM FEST: V kolekcii krátkych filmov bude aj niekoľko držiteľov významných ocenení

Posledný autobus Zobraziť galériu (2)
Posledný autobus

K divácky mimoriadne obľúbeným súčastiam Art Film Festu patrí každoročne Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Aj na 19. ročníku, ktorý sa uskutoční od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, ponúkne táto sekcia bohatú zmes hraných, dokumentárnych, experimentálnych a animovaných filmov, z profesionálnych i študentských dielní z celého sveta.

Kolekcia 44 krátkych filmov prináša na festivalové plátna aj niekoľko držiteľov významných ocenení či uvedení z medzinárodných filmových festivalov.

Takpovediac priamo z Cannes privezie na Art Film Fest svoju snímku žilinský režisér pod pseudonymom Aramisova. Film Cagey Tigers od študenta 3. ročníka pražskej FAMU zaradili tento rok do súťaže mladých talentov Cinéfondation v Cannes.

Rozpráva o dvoch najlepších kamarátkach, ktoré sa naraz zamilujú do rovnakého muža. Mladý režisér sa vo filme pýta, či ostanú verné svojim citom, alebo dajú  prednosť kamarátstvu?

Vo svetovej premiéreuvedie Art Film Fest aj krátkometrážny film slovenských tvorcov– Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej s názvom Posledný autobus. Snopek, ktorý je autorom úspešného filmu Pik a Nik a Laučíková, ktorá má za sebou oceňovanú snímku Nazdravíčko!, tento raz spojili svoje sily a divákom prinášajú snímku o lesných zvieratách, ktoré utekajú do bezpečia pred poľovníkmi.

Mladú slovenskú kinematografiu bude v súťaži reprezentovať aj animovaná snímka Petra Budinského Dvojičky(TWINs) o siamských dvojčatách, ktoré zápasia nielen v ringu, ale aj mimo neho. Musia sa spolu pretĺkať súkromným aj spoločenským životom, no každý z inej perspektívy.

Art Film Fest uvedie aj dva krátke filmy, ktoré ktoré vyhrali ceny na tohtoročnom Berlinale. 

Čílska snímka Sprcha (La ducha) zobrazuje príbeh priateliek, ktoré sa rozchádzajú. Elisa dostala prácu mimo krajiny a Manuela, ktorá s ňou päť rokov žila, sa rozhodla, že s Elisou nepôjde. Kto sa však postará o mačku? Pohyby dvoch nahých tiel, ich dotyky, gestá, pohľady v zrkadlách a zvuk tečúcej  sprchy odhaľujú smútok posledných chvíľ  strávených v malej kúpeľni.

Z Berlína vyšiel víťazne aj švédsky film Neživí (Återfödelsen), ktorý ukazuje dobu, keď ľudia už tridsať rokov bojujú s epidémiou zombies. Chladne a kruto im urobia lobotómiu a potom ich využívajú ako lacnú pracovnú silu. Krvavá a vizuálne fascinujúca snímka bola na Berlinale tento rok nominovaná na cenu Európskej filmovej akadémie.

Po minuloročnom víťazstve na Art Film Feste sa tento rok predstaví anglický režisér Paul Wright so svoju novinku Až sa rieka sfarbí na červeno (Until the River Runs Red), ktorá je čerstvým držiteľom prestížnej britskej národnej ceny BAFTA. Tento raz prináša príbeh 16-ročnej Chloe, ktorá je je jedinou dcérou Boha. Teda aspoň to si o nej myslia jej rodičia, ktorí s ňou v odľahlých, opustených končinách cestujú z jedného miesta na druhé, hľadajúc mystickú „Červenú rieku“.

________________________________________________________________

Art Film Fest 2011 – 19. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu

Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s. 

Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Kúpele Trenčianske Teplice

Generálni reklamní partneri: Omnia Holding SE, AquaCity Poprad

Hlavní reklamní partneri: Tatra banka, Slovnaft, VUJE, OHL ŽS

Oficiálny prepravca: Lancia

Logistický partner: DHL

Študentské cinepassy zadarmo prináša: Prvá stavebná sporiteľňa

Reklamní partneri: TIPOS, Ernst & Young, AVI studio, Penzión Baske, Cinemax, Santovka

Oficiálni dodávatelia: Pilsner Urquell, HUBERT J.E., festivalový kúpeľný hotel Pax, A Briliant, Esterle&Esterle, MF team, LampART, Lenovo, Stredná odborná škola polygrafická

Hlavní mediálni partneri: Slovenská televízia, televízia JOJ, Rádio FM, Pravda, zoznam.sk
Mediálni partneri: Central Europe Television, Kino CS, Muzika CS, Doku CS, Rádio Europa 2, Rádio Hit FM, .týždeň, Eurotelevízia, Pardon, OK!, Kinečko, Kam do mesta, Focus, Boomerang Media, SITA, moviemania.sk, BlueSky, Televízia Trenčianske Teplice, euroAWK, Willmark

Partneri: Mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku, Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Veľvyslanectvo USA v Bratislave, Kancelária Švédskeho veľvyslanectva v Bratislave, Sodec Quebec, Slovenský filmový ústav, Cinecitta, Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Omnia, RONA, Celtima SK, jazykovepobyty.sk, hotel Flóra, versity

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu