Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vláda na výjazde v premiérovom rodisku

Robert Fico
Robert Fico

Bratislava - Návrhmi na zlepšenie sociálnej a hospodárskej situácie v Nitrianskom samosprávnom kraji a v okrese Topoľčany by sa mala dnes vláda zaoberať na výjazdovom rokovaní v Topoľčanoch.

Ministri by mali rozhodovať o príprave a výstavbe rýchlostnej cesty R8 v úseku od Nitry cez Topoľčany po Hradište. Prípravu výstavby rýchlostnej cesty R8 by mal minister dopravy Ľubomír Vážny zabezpečiť do roku 2010.

Okrem toho by mala vláda podporiť výstavbu priemyselnej zóny v Topoľčanoch. Predpokladané investičné náklady na financovanie prvej etapy vybudovania priemyselnej zóny sú takmer 105,5 milióna Sk. Kabinet by mal posúdiť aj vybudovanie centra pre celoživotné vzdelávanie a celoživotné poradenstvo v Nitre a vytvorenie centra sociálnych služieb a sociálnoprávnej ochrany detí v okrese Topoľčany. Príslušných ministrov by mala vláda zaviazať k podpore zníženia energetickej náročnosti verejných budov v Topoľčianskom okrese a k riešeniu situácie v zásobovaní pitnou vodou v obciach Blesovce a Lipovník.

Súčasťou dnešného výjazdového rokovania kabinetu má byť aj návrh na poskytnutie investičnej pomoci pre spoločnosti Leier Baustoffe SK, s. r. o., Bratislava a T-Systems Slovakia, s. r. o., Košice. Ministerstvo hospodárstva navrhuje poskytnúť týmto dvom spoločnostiam investičné stimuly vo výške 541 miliónov Sk. Tieto spoločnosti plánujú na východnom Slovensku spolu investovať 1,264 miliardy Sk. Spoločnosti by mali vytvoriť spolu približne 1 000 nových pracovných miest. Spoločnosť Leier Baustoffe plánuje v obci Petrovany v Prešovskom okrese investovať do nového závodu približne viac ako 542 miliónov Sk. Firma bude v Petrovanoch vyrábať tehly. Firma T-Systems Slovakia, ktorá už podniká v oblasti poskytovania služieb informačných a komunikačných technológií v meste Košice, plánuje v metropole východného Slovenska rozšíriť IT centrum na poskytovanie služieb v oblasti informačných a komunikačných technológií za viac ako 721 miliónov Sk.

Ministri by tiež mali opäť rokovať o strategických cieľoch informatizácie zdravotníctva (eHealth). Minulý týždeň o tomto materiáli vláda prerušila rokovanie. "Chýbali nám ešte pripomienky vládneho splnomocnenca pre informatizáciu," povedal po minulotýždňovom rokovaní kabinetu minister zdravotníctva Richard Raši. Odhadované náklady na eHealth v rokoch 2009 až 2013 sú podľa materiálu približne 7,604 miliardy Sk.

Minister zdravotníctva sa domnieva, že túto sumu rezort bude mať k dispozícii. "Pri jej stanovení sme vychádzali z reálnych čísiel," uviedol minulý týždeň minister. Za strategické ciele eHealth Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) považuje vytvorenie jeho legislatívneho, normatívneho a architektonického rámca, ako aj vytvorenie bezpečnej infraštruktúry pre realizáciu jeho vízie a poslania.

K strategickým cieľom zároveň zaraďuje informatizáciu procesov a služieb v systéme zdravotníctva z verejných zdrojov a podporu nových procesov a foriem zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych služieb.

Robert Fico v rodnom kraji
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu