Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slováci oslavovali Schengen

Ohňostroj si priamo na hranici vychutnali stovky ľudí. Zobraziť galériu (18)
Ohňostroj si priamo na hranici vychutnali stovky ľudí.

BRATISLAVA - Historickú chvíľu, vstup Slovenska do tzv. Schengenskej zóny, sa stovky ľudí rozhodli osláviť priamo na mieste, cez ktoré kedysi viedla železná opona.

Na priechode Bratislava – Berg bol pri starej hraničnej budove pripravený aj hudobný program, o ktorý sa postarali skupiny Love4Money a Tublatanka. Ďalej na návštevníkov čakali stánky s občerstvením a atrakcie v podobe posledného pečiatkovania pasov, či vystavených figurín pohraničnej stráže.


Tublatanka so skladbou Loď do neznáma priviala na hranice trocha nostalgie:





Ľudí v treskúcom mraze rozhýbali najmä hity Tublatanky, pri ktorých si aj líder kapely Maťo Ďurinda zaspomínal na totalitný režim. Mnohým zachutil i horúci punč, pričom niektorí si ho dopriali viac než dokázali zvládnuť. Tesne pred polnocou sa už všetci zhromaždili pri hraničných závorách, ktoré slávnostne otvorili minister obrany Róbert Kaliňák spolu so starostom mesta Schengen Rogerom Weberom.


Veľkolepý ohňostroj odštartoval novú éru Slovenska v EÚ:







Niekoľkominútový ohňostroj vzápätí spečatil výnimočný moment, od ktorého si všetci sľubujú najmä nové pracovné možnosti a voľné cestovanie v priestore EÚ. Krátko po polnoci sa rýchlo vyprázdnila i hraničná budova v Bergu a prvé autá zo Slovenska si hneď vyskúšali prejazd do Rakúska bez kontrol.


Prvé autá prechádzajúce cez slovensko-rakúsku hranicu bez kontrol:


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu