Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kontrola pasov na hraniciach: Dnes naposledy!

(Zdroj: Život)

BRATISLAVA - Pravidelným kontrolám dokladov na hraniciach s okolitými štátmi s výnimkou Ukrajiny sa dnes cestujúci podrobia naposledy.

Úderom polnoci sa totiž Slovensko spolu s ďalšími ôsmimi novými členskými krajinami EÚ pripojí k schengenskému priestoru, v ktorom už ľudí pri cestovaní nebudú obmedzovať vnútorné hranice. Na hraničných priechodoch sú na dnes večer pripravené oslavy, politici budú symbolicky píliť závory.

Na hraničnom priechode Petržalka-Berg s Rakúskom, kedysi súčasti prísne stráženej železnej opony, slovenský premiér Robert Fico a rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer symbolicky prepília hraničnú závoru ešte predpoludním. Oslavy sa začnú večer.

Pílenie hraničnej závory na hranici s Českom, ktorá vznikla po rozdelení spoločného štátu v roku 1993, si ministri vnútra Robert Kaliňák a Ivan Langer naplánovali na večer na hraničnom priechode Drietoma - Starý Hrozenkov.

Symbolické búranie hranice sa o polnoci očakáva aj na hraničnom priechode do Maďarska Milhosť - Tornyosnémeti. Zrušenie hraničných kontrol s Poľskom sa bude oslavovať na priechode Vyšný Komárnik - Barwinek.

Ministerstvo vnútra dalo podľa svojho hovoru Erika Tomáša na oslavy a mediálnu kampaň pri príležitosti vstupu krajiny do Schengenu 15 miliónov korún.

Schengenský priestor tvorilo doposiaľ 13 starých členských štátov EÚ okrem Británie a Írska, a tiež Nórsko a Island. Od 21. decembra sa k nim pripoja všetky štáty, ktoré sa do únie začlenili v roku 2004, okrem Cypru.

Zatiaľ čo na hraničných priechodoch s okolitými členskými krajinami EÚ sa kontroly zrušia, prísny režim zostane na hranici s Ukrajinou. Tá sa totiž stane vonkajšou hranicou schengenského priestoru. Vo výnimočných prípadoch však budú môcť kontrolovať doklady na vnútorných hraniciach aj krajiny zapojené do schengenského systému.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu