Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Úderom polnoci padli hranice

Starosta luxemburského mesta Schengen Roger Weber a Robert Kaliňák presne o polnoci zdvíhajú závory na slovensko-rakúskom priechode Bratislava - Berg. Zobraziť galériu (3)
Starosta luxemburského mesta Schengen Roger Weber a Robert Kaliňák presne o polnoci zdvíhajú závory na slovensko-rakúskom priechode Bratislava - Berg. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - S úderom polnoci zo štvrtka na dnes sa občanom Slovenska otvorila možnosť cestovať do väčšiny susedných krajín bez hraničných kontrol.

Slováci tak zožali jednu z hmatateľných výhod Európskej únie, do ktorej vstúpili pred vyše troma a pol rokom. Kontroly ostali iba na hraniciach s Ukrajinou. Spolu so Slovenskom vstúpilo do schengenského priestoru aj ďalších osem novších členských krajín EÚ.

Z viacerých hraničných miest, na ktorých sa začal voľný pohyb oslavovať už počas dňa, sa najväčšia pozornosť sústredila na úsek medzi Slovenskom a Rakúskom. Hranicu, ktorá počas komunistického režimu tvorila časť "železnej opony" medzi Západom a Východom, otvoril na priechode Petržalka-Berg minister vnútra Robert Kaliňák a starosta luxemburského mesta Schengen Roger Weber. Už dopoludnia na tomto mieste prepílili symbolickú závoru predsedovia vlád Robert Fico a Alfred Gusenbauer.


Róbert Kaliňák a Roger Weber sa príhovorili ľuďom a slávnostne otvorili hranicu:





"Chcem, aby sme sa všetci tešili z toho, že všetky putá, ktoré boli odtrhnuté, sa opäť spoja, že už do budúcnosti na hraniciach nikdy nebudeme stretávať kontroly," povedal Kaliňák v krátkom príhovore k niekoľkým stovkám ľudí na slovenskej časti priechodu. Mladá príslušníčka hraničného zboru, ktorá rozdávala posledné pečiatky v improvizovanej drevenej búdke s nápisom Colnica si na malý záujem ľudí o tieto "symboly" hraničných kontrol sťažovať nemohla. "Rozdala som ich už asi dvesto," povedala. Záujemcovia si ich nechávali dychtivo pečiatkovať do pasov, ale aj na rôzne reklamné letáky. Za negatíva otverenia hraníc považuje najmä možné zvyšovanie kriminality.


Policajtka o výhodách a nevýhodách Schengenu:





Starosta bratislavskej Petržalky Milan Ftáčnik, ktorá bezprostredne susedí s Rakúskom sa z otvorenia hraníc teší a spolieha sa na to, že susedské vzťahy s Rakúskom sa ešte viac zlepšia. "Nemusíme čakať v rade, sme slobodní ľudia. Do Rakúska budem chodiť rovnako často, len s menšími problémami," povedal Ftáčnik.


Milan Ftáčnik o susedských vzťahoch s Rakúskom:





Po viac ako dvojhodinovom zábavnom programe minister ešte rozdával posledné pečiatky do pasov v improvizovanej drevenej colnici. Presne o polnoci po prečítaní ministerského rozkazu o zastavení kontrol Kaliňák priechod aj formálne otvoril. Okrem prípitku bol pripravený aj ohňostroj, na ktorý sa z kontrolných búdok prizerali namiesto skutočných policajtov už iba nastrojené figuríny.

Oslavy vstupu do Schengenu budú pokračovať ešte počas dnešného dňa. Na česko-slovenských hraniciach sa zídu premiéri Robert Fico a Mirek Topolánek. Večer sa Fico stretne v Bratislave s predsedom Európskej komisie Josém Barrosom, portugalským premiérom Josém Sócratesom a eurokomisárom pre bezpečnosť Francom Frattinim.

Okrem Rakúska môžu Slováci oddnes voľne cestovať po pozemných komunikáciách aj do Česka, Poľska a Maďarska, teda cez hranice o dĺžke presahujúcej 1500 kilometrov. Zatiaľ čo zrušenie kontrol na česko-slovenskej hranici znamená opätovné zblíženie bývalých krajín federácie takmer 15 rokov od rozdelenia, otvorenie hraníc na juhu má osobitný význam pre polmiliónovú maďarskú menšinu.

Dnešné uvoľnenie cezhraničného pohybu sa týka iba pozemných a námorných hraníc. Na zrušenie kontrol na letiskách si Slováci a obyvatelia ďalších ôsmich členských krajín EÚ budú musieť počkať do marca budúceho roka.

Ďalším krokom v európskej integrácii Slovenska by malo byť zavedenie eura od roku 2009. Pokiaľ by Bratislave plánovaný termín vyšiel, vstúpilo by do eurozóny ešte pred Českom, Poľskom alebo Maďarskom. Pre občanov bude dôležité aj odbúravanie bariér, ktorými si niektoré západné členské krajiny EÚ bránia prístup na svoj pracovný trh.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu