Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ekonóm o konflikte na Kryme: Je to Berlínsky múr naopak, naša spoločná porážka!

Demonštrácie spojené s krymskou situáciou a konaním Ruska. Zobraziť galériu (2)
Demonštrácie spojené s krymskou situáciou a konaním Ruska. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyhrotenie situácie na Ukrajine, respektíve Kryme a prudké navýšenie sadzieb ruskej centrálnej banky vypovedá zatiaľ len časť príbehu o súčasnom Rusku, tvrdí to Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank a dodáva, že rusko-ukrajinský konflikt sa rýchlo stáva Berlínskym múrom naopak. Z ekonomického aj politického pohľadu sa pritom všetci zaradíme k porazeným.

Podľa Jakobsena sa Rusko zahnalo do kúta politicky, ekonomicky i strategicky. Už pri spätnom pohľade na gruzínsko-ruský konflikt vidíme, že viedol k jednému z najväčších výpredajov na ruskom akciovom trhu v histórii a tiež prebiehal v rovnakej dobe ako finančná kríza.

"Stretol som sa už aj s niekoľkými analýzami, ktoré prirovnávali konflikty k paralele súvisiacej s olympijskými hrami. V roku 2008 si totiž Vladimir Putin nenechal ujsť slávnostné otvorenie letnej olympiády v Pekingu. Tentoraz to bolo zakončenie hier v Soči v dobe práve vrcholiacej ukrajinskej krízy. Svetové médiá tak mohli odvrátiť svoju pozornosť od drsných bojov k niečomu príjemnejšiemu...," myslí si hlavný ekonóm.

Ruská ekonomika sa namiesto šesť - až osempercentnému prebytku bežného účtu z predkrízového obdobia teraz blíži k deficitu a spadne do neho už tento alebo budúci rok. A to aj napriek tomu, že ceny energií sú relatívne vysoko.

Tamojšie HDP oproti očakávanému trojpercentnému zrýchleniu (podľa prognóz vlády) rástlo v roku 2013 menej ako 1,3-percentným tempom. A podľa Jakobsenových ekonomických modelov by sa tento rok malo Rusko ocitnúť v recesii. Ak teda krajina nepristúpi na skutočné reformy.

Celkom 83 regiónov si už nabralo deficit vo výške 100 miliárd dolárov. Moskva pritom nemá kontrolu nad tým, že miestni politickí lídri prehospodária viac peňazí, než sa im podarí zarobiť.

"Ruský model má vážne nedostatky - aj keď má krajina všetky dostupné zdroje, či už ľudské alebo predovšetkým nerastné, zúfalo potrebuje, aby okamžite došlo k naštartovaniu ekonomických reforiem," hovorí ekonóm a dodáva, že "ruský medveď sa podobne ako v roku 1989 unavil a my riskujeme, že sa Ukrajina stane novým Berlínskym múrom. Len tentokrát ho nebude treba strhávať. Je na mieste si pripomenúť, že v tejto hre nebude víťazov, len porazených!"

Európa totiž potrebuje ruskú energetiku a Rusko zase potrebuje európskych inžinierov a biznismenov. Teraz sme sa však ocitli v situácii, ktorá nápadne pripomína rok 1989 - paradoxne na 25. výročie pádu Berlínskeho múru.

Ekonóm o konflikte na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: saxo bank)

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu