Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ministri zahraničných vecí V4: Sankcie voči Rusku by sa najviac dotkli V4

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Prípadné hospodárske sankcie voči Rusku kvôli udalostiam na Ukrajine by sa najvážnejšie dotkli krajín Vyšehradskej štvorky (V4), konštatovali dnes v Budapešti šéfovia diplomacií V4 na schôdzke s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom.

Na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo z nemeckej iniciatívy, sa zúčastnili český minister Lubomír Zaorálek, maďarský minister János Martonyi, poľský zástupca štátneho tajomníka Artur Nowak-Far a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

"Rátame s tým, že ak sa dostaneme do tretej - hospodárskej etapy sankcií voči Rusku, uplatní sa v únii vzájomná solidarita," zhrnul výsledky rokovania Martonyi, podľa ktorého je potrebné urýchliť proces pomoci Ukrajine v oblastiach obchodu, asociačnej zmluvy, finančného balíka a v energetických otázkach. 

"Hovorí sa o druhej fáze sankcií, to sú personálne sankcie, to znamená zmrazenie účtov, zákaz vycestovania pre osoby. Zoznam tých ľudí sa teraz dáva dohromady a mal by byť schválený v pondelok. Rovnako tak sa diskutuje o takzvanej tretej fáze sankcií, čo sú ekonomické sankcie, ale samozrejme v tejto chvíli je predčasné hovoriť o rozsahu aj o tom, že kedy budú aktivované tieto sankcie," povedal slovenským novinárom Miroslav Lajčák.   

Šéf nemeckej diplomacie podotkol, že Rusko sa rozhodlo odtrhnúť Krymský polostrov od Ukrajiny a zatiaľ sa vyhýba všetkým možným európskym pokusom o riešenie situácie. "Nemožno očakávať, že by sa do budúceho pondelka situácia zmenila," dodal Steinmeier, ktorý zdôraznil, že krymské referendum plánované na nedeľu je medzinárodne neprijateľné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu