Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Máme ďalšie vyriešené podnety z akcie potravinovej inšpekcie

SLOVENSKO - Prinášame vám ďalšie riešenia podnetov, ktoré sme od vás dostali.

Čitateľ z Brezna:

V obchodnom stredisku Billa som si chcel kúpiť nanuk Nogger toffi/karamel - vybratý z "mrazničky" a bol úplne pustený t.j. ani náznak po zmrazení. Mraznička bola úplne pri pravej pokladni...

Výsledok z prešetrenia podnetu postúpeného zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v Bratislave, ev. č. 192/2007-P Valent -362:

Dňa 16.05.2007 bolo na regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Banská Bystrica postúpené podanie na vybavenie pod ev. číslom 923/07, podnet č. 48/07 zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Bratislava, vedené pod ev.č. 192/2007- P, ktoré bolo postúpené z redakcie Nový Čas, z titulu vecnej a miestnej príslušnosti. Podnet sa týka nekvalitných výrobkov nanuk Nogger toffi karamel – vybratý z mrazničky a bol úplne spustený, pultových párok a nátierok v predajni Billa, s.r.o. Brezno, subjektu Billa s.r.o. Bajkalská 19/A Bratislava. Dňa18.05.2007 bola vykonaná pracovníkmi RVPS Banská Bystrica inšpekcia so zameraním na prešetrenie podnetu. Podnet týkajúci sa nanukov bol opodstatnený. Nekvalitné výrobky boli ihneď stiahnuté z obehu, a mraziaci box bol ešte v čase kontroly opravený a teplota v ňom dosiahla predpísané hodnoty. V oddelení pultového predaja v čase kontroly nedostatky neboli zistené. RVPS Banská Bystrica zahájila voči správnemu subjektu správne konanie a boli prijaté opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov.

MVDr. Vasil Černák, riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Banská Bystrica


Ďalší čitateľ nám napísal:

V mojom okolí vrcholom všetkého je predajňa potravín na sídlisku Brezovec v Dolnom Kubíne s adresou Predajňa 191 M. Hattalu 2150 Dolný Kubín, IČO 168963 (Coop Jednota Liptovský Mikuláš). Pravidelne sa stáva, že zákazník sa pri pokladni dohaduje, že v regáli bola uvedená nižšia cena daného výrobku ako je blokovaná v pokladni, že v ponuke je tovar po záručnej lehote. V predajni majú Kútik zlacneného tovaru, v ktorom je drvivá väčšina výrobkov po lehote spotreby. Až nepochopiteľnou drzosťou bolo (27. týždeň), keď za zlacnenú cenu ponúkali tri dni po lehote spotreby jogurty!!! Ničím nezvyčajným nie je predaj trvanlivejších výrobkov aj niekoľko mesiacov po dátume spotreby. Vidno to aj podľa toho, že mnohé výrobky majú tri rôzne cenovky na obale – prvá bola daná pri zaradení do predaja, druhá tesne pred uplynutím dátumu spotreby a tretia po dátume spotreby, pretože také výrobky sa v danej predajni bežne predávajú. Pri bežnom nákupe sa mi raz stalo toto:
1.Tyčinka Koko 40 g mala v regáli cenu 5,90 Sk, v pokladni účtovali 8,50 Sk;
2. Olivy s kapiou zn. Figaro mali v regáli cenu 14,90 Sk, v pokladni účtovali 16,50Sk;
3. v zlacnenom kútiku bola minerálka za 9,90 Sk, no bola 6 dní po záruke.
4. čokoládová tyčinka Deva classic, ktorá je doposiaľ v predaji, má dátum spotreby do 27. 3. 2007. Aby to nebolo vidieť, štítkom s novou cenou dátum spotreby prelepili, no plnka v čokoláde, ktorá by mala byť tekutá, je už tvrdá ako kameň.

Prešetrenie podania:

Dňa 09.05.2006 prijala RVPS Dolný Kubín od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava podanie od p. Jána Szabu na porušenie ustanovení zákona o potravinách – predaj potravín po uplynutí dátumu spotreby resp. dátumu minimálnej trvanlivosti v predajni potravín Supermarket č. 191 Dolný Kubín, COOP Jednota SD Liptovský Mikuláš. Na základe tohto inšpektori RVPS Dolný Kubín dňa 10. a 11. 05.2007 v zmysle zákona NR SR č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov vykonali cielené úradné kontroly zamerané na prešetrenie podania. v uvedenej predajni potravín. V čase kontroly inšpektori RVPS zistili predaj potravín po uplynutí dátumu spotreby resp. dátumu minimálnej trvanlivosti. Na základe uvedených skutočností bolo voči kontrolovanej organizácií začaté správne konanie. RVPS Dolný Kubín naďalej bude monitorovať skutkový stav pri predaji potravín v predmetnej predajni.

MVDr. Peter Čulen, riaditeľ RVPS


Ďalší podnet od čitateľky z Levíc:

V Levickom Kaufladne predávajú celý týždeň plnotučnú horčicu, ktorá je síce v garancii , ale v kelimku je horčica pokazená. Ide o 400 gr. balenie . Obchod počíta s tým, že za pár korún to nikto nevráti reklamovať.

Vyjadrenie o prešetrení podania:

Dňa 21.05.2007 bol prijatý podnet zo ŠVPS Bratislava na výrobok Plnotučná horčica 400 g- výrobok bol pokazený, ktorý bol zistený v predajni Kaufland Komenského 23 Levice. Dňa 21.05.2007 inšpektori RVPS Levice, Ing. Rýdza, Ing. Valkovičová, vykonali úradnú kontrolu na prešetrenie tohto podnetu. V predajni bol zistený výrobok Benita Plnotučná horčica 400 g, výrobca : UNICA Holding Žilina, prevádzka Svätokrížske nám. 4 Žiar nad Hronom, dátum výroby 20.03.07 L 1318, dátum spotreby: 20.09.07. Pri senzorickom posúdení na predajni výrobok javil známky akostného porušenia, a preto bola zároveň aj odobratá vzorka na ŠVPÚ Bratislava. Pri kontrole bolo zistené, že podanie bolo opodstatnené.

MVDr. Ján Števko, riaditeľ RVPS Levice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu