Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Smrť hneď po narodeninách: Slovenská speváčka tajila vážnu chorobu!

Lucia Popp Zobraziť galériu (4)
Lucia Popp (Zdroj: RTVS)

MNÍCHOV - Slovensko preslávila po celom svete, no keď mala začať pomýšľať na odpočinok, prišla vážna choroba. Lucia Popp o nej skoro s nikým nehovorila, aj vlastným rodičom sa na ich naliehanie priznala až takmer po roku. Jej smrť štyri dni po 54. narodeninách tak bola pre mnohých úplným šokom. Dnes si pripomíname 30. výročie jej odchodu na druhý svet.

Lucia Poppová sa narodila 12. novembra 1939. Jej umelecké začiatky sa viažu na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, kde študovala operný a koncertný spev. Už počas štúdia spolupracovala s Operou Slovenského národného divadla (SND), napríklad pohostinsky spievala Kráľovnú noci v Čarovnej flaute.

Galéria: Lucia Popp

V roku 1963 odišla do Rakúska, kde pôsobila vo viedenskej Štátnej opere. Spievala v Kolíne nad Rýnom (Nemecko), Mníchove (Nemecko), Salzburgu (Rakúsko), v londýnskej Covent Garden (Veľká Británia), v newyorskej Metropolitan Opere (USA), v parížskej Veľkej opere (Francúzsko), milánskej La Scale (Taliansko) a na veľkých amerických javiskách. Na medzinárodnej scéne už vystupovala pod menom Lucia Popp. 

Hoci jej doménou bol najmä repertoár Wolfganga Amadea Mozarta a Richarda Straussa, v druhej polovici 60. rokov 20. storočia ju na najväčších svetových scénach preslávili okrem Kráľovnej noci (Čarovná flauta) aj ďalšie postavy: Zerlina (Don Giovanni), Despina (Cosi fan tutte), Pamina (Čarovná flauta), Zuzanka a neskôr Grófka (Figarova svadba), Sophie (Gavalier s ružou). Poslednú spievala prvý raz vo Viedni v roku 1966. Jej veľmi bohatý repertoár obsahoval aj mnohé ďalšie profilové úlohy.

Smrť hneď po narodeninách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)

Javiskový šarm, zvonivý soprán, bohatá muzikalita vokálneho prejavu, herecké danosti, ako aj bohatá koncertná činnosť a spolupráca s filmom a gramofónovými spoločnosťami urobili z Popp jednu z najpopulárnejších operných hviezd. Jej hlas je zachytený na 135 dlhohrajúcich platniach.

Bohužiaľ, do jej života zasiahla zákerná choroba. Lucia sa však so svojou diagnózou takmer nikomu nezverila. Dokonca ani vlastným rodičom o rakovine dlho nehovorila. Jej otec si však všimol, že sa niečo deje. „Nakoniec mi všetko rozpovedala. Že pred jedenástimi mesiacmi jej povedali, koľko ešte bude žiť...” povedal kedysi pre Sme Rudolf Popp. 

„Lucia Popp nedala na sebe znať, keď prišla do spoločnosti alebo na javisko už vo veľmi ťažkej situácii zdravotnej. Nikto by vtedy nepovedal, že tá žena stojí na okraji priepasti medzi životom a smrťou. Akoby žiadna choroba neexistovala,” vyjadril sa v dokumente verejnoprávnej televízie operný spevák Peter Dvorský. 

Šokovaná zostala aj jej kamarátka Ursula. „Naposledy sme si telefonovali na jej 54. narodeniny, 4 dni pred smrťou. Štebotala, žartovala – Áno, som v nemocnici, iba taká maličkosť. Skutočne, nič som netušila. A o 4 dni prišla tá správa, bol to neuveriteľný šok,” prezradila pre RTVS so slzami v očiach. 

Lucia Popp zomrela 16. novembra 1993 v nemeckom Mníchove, kde žila so svojím manželom. Pochovaná je v Bratislave.

Smrť hneď po narodeninách:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)

Viac o téme: Lucia Popp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu