Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chýlková v šesťdesiatke v tanečnej súťaži: Takto sa udržiava vo forme!

Ivana Chýlková Zobraziť galériu (4)
Ivana Chýlková (Zdroj: ČT)

PRAHA - Keď herečku Ivanu Chýlkovú zavolali do StarDance, okamžite odmietla s tým, že sa mali ozvať už pred 15 rokmi. Nakoniec na naliehanie manžela Jana Krausa a spoločného syna súhlasila. Hoci je v šou druhá najstaršia, pohyb ako taký jej problém nerobí.

Ivana Chýlková sa narodila 27. septembra 1963 v Prahe. Po absolvovaní konzervatória v Ostrave študovala na Divadelnej akadémii múzických umení v Prahe. Spolu s ňou sa v ročníku stretli výrazné herecké talenty ako Karel Roden, Jitka Asterová, Vilma Cibulková, Veronika Žilková či Eva Holubová.

Galéria: Ivana Chýlková

Po štúdiách, ktoré Chýlková ukončila v roku 1985, príležitostne spievala. Hosťovala napríklad v Studiu Ypsilon a v Divadle v Řeznické, v rokoch 1988 - 1991 bola súčasťou Činoherního studia v Ústí nad Labem a medzi rokmi 1991 - 1993 vystupovala na doskách Divadla Na zábradlí. Od roku 1993 je členkou pražského Činoherního klubu.

Umelkyňa sa už popri vysokoškolských štúdiách začala objavovať pred kamerou. Menšiu rolu získala v komediálne ladenej snímke Věry Chytilovej Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983). Slovenský režisér Dušan Trančík ju obsadil do filmu Iná láska (1985), nasledovala postava vyzývavej milenky Karla Heřmánka v snímke Dobré světlo (1985) režiséra Karla Kachyňu. Za rolu manipulatívnej medičky Dany vo filme Ireny Pavláskovej Čas sluhů (1989) získala v roku 1990 cenu na ženevskom festivale Hviezdy zajtrajška.

Chýlková v šesťdesiatke v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Ako väznená disidentka sa predstavila v štvordielnej adaptácii románu Evy Kantůrkovej s názvom Přítelkyně z domu smutku (r. Hynek Bočan, 1992). Za stvárnenie hlavnej postavy v tejto snímke si odniesla Veľkú zlatú cenu na medzinárodnom televíznom festivale v Cannes. Menšiu, ale výraznú úlohu získala ako manželka dr. Ulrycha v komédii Dědictví aneb Kurvahošigutntág (r. Věra Chytilová, 1992). Odbornú i laickú verejnosť zaujala v komédii Milana Šteindlera Díky za každé nové ráno (1994). Za rolu dospievajúcej Olgy Hakunděkovej, ktorá prežíva prvé ľúbostné sklamania, si herečka odniesla Českého leva.

Z ďalších známych filmov, v ktorých sa Chýlková objavila, možno spomenúť drámu Oběti a vrazi (r. Andrea Sedláčková, 2000), Gympl (r. Tomáš Vorel st., 2007), Perfect Days - I ženy mají své dny (r. Alice Nellis, 2011), Vejška (r. Tomáš Vorel st., 2014), Dědictví aneb Kurvaseneříká (r. Robert Sedláček, 2014) či Gump - pes, který naučil lidi žít (r. F.A. Brabec, 2021).

Česká herečka si 23. júna 2018 v Košiciach od vtedajšieho prezidenta festivalu Art Film Fest Milana Lasicu prevzala ocenenie Hercova misia. Cenou odmeňuje festival výrazné herecké osobnosti za mimoriadny prínos v oblasti hereckého filmového umenia.

Chýlková v šesťdesiatke v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Ivana Chýlková aktívne pôsobí aj na divadelných doskách. Diváci ju aktuálne môžu vidieť v inscenáciách Studia DVA ako napríklad Saxana, 4 sestry alebo Vánoční koleda. Popri činohernom herectve pôsobí aj na muzikálovej scéne. V Divadle Josefa Kajetána Tyla účinkuje v muzikáli Billy Elliot a na pôde Hudebního divadla Karlín vystupuje v muzikáli Legenda jménem Holmes.

V októbri 2023 sa Ivana Chýlková objaví ako súťažiaca v tanečnej súťaži StarDance. „Povedala som rovno nie, že mali volať pred desiatimi alebo pätnástimi rokmi, že už je neskoro,” prezradila, ako reagovala na prvú ponuku. Nakoniec ju ale prijala. „Môj manžel aj môj syn vedia vytvoriť taký nátlak, že pokiaľ sa ich chcete zbaviť, tak im všetkom musíte odsúhlasiť a potom máte pokoj,” odhalila pre iDnes.cz, prečo nakoniec súhlasila. 

Našťastie, pohyb ako taký jej nie je cudzí, a tak ho zvláda aj ako čerstvá šesťdesiatnička. „Neviem, či sa dá povedať, že sa udržiavam vo forme, ale udržiavam si príjemný život,” povedala Chýlková pre Život v Česku. „V žiadnom prípade nebehám, to neznášam od detstva. Maximálne som schopná dobehnúť na autobus, aj keď si radšej počkám na ďalší. Milujem ale pilates a jogu, čo sa snažím praktikovať kedykoľvek, keď mám čas. Čo znamená niekedy denne a niekedy to časovo nedám dohromady aj vyše mesiaca,” prezradila. 

A netajila ani svoje "slabosti" – miluje vanilkovú zmrzlinu a vyprážaný syr. Maškrty si však nedopraje príliš často, aj to je súčasťou toho, ako sa udržať v kondícii. 

Ivana Chýlková a Jan Tománek
Zobraziť galériu (4)
Ivana Chýlková a Jan Tománek  (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Ivana Chýlková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu