Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Legendárny Iglesias sa takmer stal futbalovou hviezdou: Jeho sny zmarila vážna autonehoda!

Julio Iglesias
Julio Iglesias (Zdroj: TASR/AP Photo/Manu Fernandez, file)

MADRID – Patrí medzi komerčne najúspešnejších španielskych spevákov a pritom sa chcel pôvodne profesionálne venovať futbalu. Odhaduje sa, že počas svojej kariéry vystúpil na viac ako 5 000 koncertoch pre vyše 60 miliónov ľudí na piatich kontinentoch. Podľa Sony Music Entertainment je jedným z desiatich najpredávanejších hudobných umelcov v histórii.

 Práve dnes - 23. septembra má španielsky spevák a skladateľ Julio Iglesias 80 rokov.

Julio José Iglesias de la Cueva sa narodil 23. septembra 1943 v Madride. Ako každý španielsky chlapec aj malý Julio túžil najmä po jednom - stať sa hráčom slávneho Realu Madrid. Tento sen sa mu takmer podarilo naplniť. Postupne prechádzal žiackymi družstvami, bol brankárom v juniorskom tíme. Jeho sľubná futbalová kariéra sa však v roku 1963 skončila.

Pri autonehode sa s autom prevrátil na strechu a okrem iných zranení utrpel komplikovanú zlomeninu nohy a poranil si chrbticu. Dokonca hrozilo, že mu ochrnú končatiny. Aby zvýšil cit v rukách, začal hrať na gitare, ktorú dostal od zdravotnej sestry. Po rehabilitácii študoval na jazykovej škole v Spojenom kráľovstve. Po návrate do Španielska vyštudoval právo na Univerzite Complutense v Madride. K futbalu sa už nevrátil.

V roku 1968 vyhral súťaž mladých spevákov Spanish Song Festival v Benidorme s piesňou La vida sigue igual, rok nato vydal debutový album Yo Canto. V marci 1970 reprezentoval Španielsko na Veľkej cene Eurovízie v holandskom Amsterdame, so skladbou Gwendolyne skončil štvrtý.

V roku 1970 si zobral za manželku filipínsku novinárku Isabel Preyslerovú. Mali tri deti, dcéru Isabel a synov Julia a Enriqua. Rozišli sa v roku 1978. Na začiatku 90. rokov sa oženil druhýkrát. Jeho manželkou sa stala holandská modelka Miranda Rijnsburgerová. Majú päť detí, troch synov a dve dcéry.

Julio Iglesias má na svojom konte šesťdesiat štúdiových albumov, najnovší Mexiko a Amigos vyšiel v máji 2017. K diskografii patrí aj dvadsať kompilačných albumov, najnovší Dois Coracoes vydal v auguste 2017.

Predaj platní prevýšil 300 miliónov výliskov, čo ho radí medzi najúspešnejších sólových umelcov. Spieva v 14-tich jazykoch vrátane španielčiny, portugalčiny, taliančiny, nemčiny, francúzštiny a angličtiny.

V roku 1984 získal cenu Grammy za najlepší latino album, v roku 1988 druhú opäť za najlepší album, rok nato dostal hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. V rodnom Španielsku získal v roku 2011 Zlatú medailu za zásluhy v hudbe a umení a v máji 2015 mu slávna Berklee College of Music udelila čestný doktorát.

Spevácka latino hviezda, ktorá má milióny fanúšikov po celom svete, zavítala v rámci Starry Night World Tour aj na Slovensko. Na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu vystúpil Julio Iglesias 21. júna 2012.

Viac o téme: Julio Iglesias
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu