Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chybička krásy Maríny Kráľovičovej: Rozmýšľala nad plastikou!

Marína Kráľovičová Zobraziť galériu (4)
Marína Kráľovičová (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - herečka Marína Kráľovičová bola aj vo vysokom veku doslova stelesnením vitality a elegancie. Dôkladne sa starala o svoj výzor a nikto by jej skutočný vek netipoval. Existovala však chybička krásy, pri ktorej rozmýšľala, či nemá ísť pod nôž...

Marína Kráľovičová sa narodila 7. júna 1927. Ako 15-ročná si odišla zarábať do Bratislavy, kde sa neskôr zúčastnila konkurzu, prostredníctvom ktorého sa hľadali herci a herečky do rôznych slovenských divadiel. 

Galéria: Marína Kraľovičová

„Na konkurz som išla hneď po vojne a až v divadle som si uvedomila, aká to bola ohromná odvaha, pretože tam už boli dievčatá, ktoré mali niečo za sebou, hrali, študovali konzervatórium. A ja? Exhibicionistka, ktorá pásla husi a kravy a pritom si predstavovala všetky tie rozprávky, ktoré mi starenka rozprávali, a v duchu sa obsadzovala do hlavných úloh,” prezradila kedysi pre časopis Život. 

Napriek tomu, že nemala žiadnu profesionálnu prípravu, konkurzom prešla úspešne. V roku 1945 začínala svoju hereckú kariéru v Slovenskom komornom divadle v Martine.

Mária Kráľovičová a Mikuláš Huba
Zobraziť galériu (4)
Mária Kráľovičová a Mikuláš Huba  (Zdroj: snd)

Ako uvádza agentúra TASR, v rokoch 1947 – 1950 študovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, ale už od 1. januára 1948 sa stala členkou SND, kde pôsobila nepretržite 74 rokov až do 1. januára 2022. 

Marína Kráľovičová sa stala prvou slovenskou televíznou herečkou. V roku 1957 účinkovala v inscenácii Do videnia, Lucienne!, ktorá odštartovala legendárne televízne pondelky. 

Potom si zahrala v snímkach ako Skalní v ofsajde, Inferno, Mŕtve duše, Cid, Buddenbrookovci, Americká tragédia, Louis Pasteur, Višňový sad, Inkognito, či Tiene v raji. Objavila sa aj v niekoľkých seriáloch. 

Chybička krásy Maríny Kráľovičovej:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SFÚ)

Kráľovičová bola celý život obdivovaná za svoju vitalitu a svojím vzhľadom často na spoločenských akciách zatienila aj mladšie ročníky. Dokonca neopovrhovala ani plastikami! „Divadlo je od slova dívať sa, a ak sa človek môže dať vylepšiť, má sa dať,” komentovala pre Život bez odsudzovania kolegyne, ktoré navštevovali kliniky krásy.

Ona sama však zákroky nepodstúpila. Aj keď – drobnú chybičku na korekciu by na sebe našla. „Aj ja si hovorím – mohla som sa dať. Mohla som si dať zmenšiť nos... A možno je škoda, že som si nedala odfidlať z nosa, bola by som asi krajšia,” vyjadrila sa. 

Oceňovaná herečka Marína Kráľovičová zomrela 5. decembra 2022, len pár mesiacov po tom, ako oslávila 95. narodeniny. 

Chybička krásy Maríny Kráľovičovej:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

 

Viac o téme: Marína Kráľovičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu