Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

NENÁVISŤ v českom šoubiznise kvôli Pilarovej: PRAVDA vyšla najavo 3 roky PO JEJ SMRTI!

Eva Pilarová Zobraziť galériu (5)
Eva Pilarová (Zdroj: TV Barrandov)

PRAHA - Speváčka Eva Pilarová kedysi chodila s hudobníkom a producentom Karlom Vágnerom. Lenže bola mu neverná! A čoskoro začala kolovať historka, že Vágner si to s ňou vybavil ručne-stručne. Preto jej neskorší manžel Jan Kolomazník k nemu prechovával veľkú nenávisť. Všetko sa vysvetlilo až nedávno... po dlhých 50 rokoch!

Rodáčka z Brna, rodným menom Eva Bojanovská, sa narodila 9. augusta 1939. Od detstva sa hudobne vzdelávala, hrala na klavíri, spievala v detskom chrámovom zbore a v detskom zbore Československého rozhlasu v Brne.

Galéria: Eva Pilarová

Vyštudovala Vyššiu hospodársku školu, na ktorej v roku 1958 maturovala. Začala študovať operný spev na brnianskej Janáčkovej akadémii múzických umení, zároveň začala spievať v kabarete Večerní Brno. Po roku štúdia z JAMU odišla a nastúpila do pražského divadla Semafor, na konkurze si ju vybrali Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Prvú semaforskú pesničku Sup a žlůva naspievala s Jiřím Suchým.

Jej prvou samostatnou nahrávkou pre Supraphon bola Co je to láska z januára 1961, čo bol v origináli hit Elvisa Presleyho Don't Be Cruel s českým textom Jiřího Suchého. Spievala ju v semaforskom predstavení Zuzana je sama doma.

Tu začala jej spolupráca s Waldemarom Matuškom, ktorý si ju vybral ako partnerku do legendárneho hitu Ach, ta láska nebeská z decembra 1961. V roku 1962 prešla s Matuškom do divadla Rokoko. Ešte v tom roku získala zlatú medailu v oblasti jazzového spevu na Svetovom festivale mládeže v Helsinkách. Z viacerých piesní v Rokoku bolo najväčším hitom opäť dueto Tam za vodou v rákosí z apríla 1963. V roku 1964 sa do Semaforu vrátila.

Eva Pilarová
Zobraziť galériu (5)
Eva Pilarová  (Zdroj: FOTO TASR - Magda Borodáčová)

Premiéru pred kamerou mala vo filme Kdyby tisíc klarinetů, kde spievala dueto s Karlom Gottom Je nebezpečné dotýkat se nebe. V júni 1967 na druhom ročníku Bratislavskej lýry vyhrala zlatú lýru za pieseň Rekviem. Jej popularita stále rástla, už v prvom ročníku ankety Zlatý slávik za rok 1962 bola tretia, speváci aj speváčky boli iba v jednej skupine, vyhral Waldemar Matuška. Rok nato bola tretia, vyhral Karel Gott.

Za rok 1964 už mali sólovú kategóriu speváci aj speváčky, pričom u speváčok vyhrala Eva Pilarová. Zlatého slávika získala aj za roky 1965, 1967 a 1972. V roku 1965 odišla na sólovú dráhu, založila si vlastnú skupinu, často vystupovala v zahraničí, hlavne na Kube a v Sovietskom zväze.

Vo februári 1973 ju zachránila Božia ruka. S kapelou koncertovali na Kube. Kapela sa vrátila do Prahy, Pilarová ostala na Kube. Lietadlo havarovalo tesne pred pristátím v Prahe. Nikto z jej kapely haváriu neprežil.

V 70. rokoch sa začala viac venovať džezu a swingu. Koncertovala s orchestrami Karla Vlacha a Karla Kraugartnera aj Gustava Broma. Keďže jej dvaja bývalí manželia emigrovali na Západ, mohla koncertovať iba v bývalom socialistickom tábore. Situácia sa zmenila až po roku 1989, koncertovala v USA, Kanade, Austrálii a väčšine európskych krajín.

Karel Černoch a Eva Pilarová
Zobraziť galériu (5)
Karel Černoch a Eva Pilarová  (Zdroj: TASR)

Jej spevácku dráhu dokumentuje viac ako 20 vydaných albumov a kompilácií. Prvým bola v roku 1965 LP platňa Eva Pilarová, z novšej diskografie sú to albumy Swing 2000 (1999), Rodeo (2002), Zlatý výběr (2004), kompilácia Proměny v júni 2009, ktorá vyšla k 70. narodeninám, Pilarka a přátelé z marca 2018. K vzácnemu jubileu vydáva Supraphon trojkompiláciu Eva Pilarová Singly (1970-1989), ako aj záznam koncertu Evy Pilarovej a Karla Gotta Recitál 1965 Live.

Eva Pilarová sa trikrát vydala. Prvým manželom bol hudobník Milan Pilar, druhým spevák Jaromír Mayer. Obaja emigrovali na Západ. Tretím manželom je od roku 1984 tanečník Jan Kolomazník. Z prvého manželstva má syna Milana. 

Kedysi Eva Pilarová chodila s Karlom Vágnerom, ale zároveň sa zaplietla aj s iným mužom. Vágner sa to dozvedel a so sokom si to vybavil ručne-stručne. Lenže klebety tvrdili, že udrel Evu. „Nikdy by som nevztiahol ruku na ženu. Ohováranie je ale bohužiaľ ako vankúš, ktorý vyhodíte do vzduchu a na zem sa znesie tisíc pierok,” uviedol pre médiá. 

Tejto klebete dlhé roky veril aj Jan Kolomazník. Koncom februára však osud zviedol oboch mužov dohromady na spoločenskej akcii, kde ich posadili k jednému stolu. A oni si všetko objasnili. „Som rád, že sme si to vysvetlili. Roky utekajú, obaja sme veriaci, tak sme tú kauzu uzavreli. Uľavilo sa mi. Pôjdem to povedať Eve na cintorín,” povedal vdovec pre Aha! 

K zmiereniu tak došlo tri roky po smrti speváčky. Eva Pilarová zomrela 14. marca 2020. 

Jan Kolomazník a Eva Pilarová
Zobraziť galériu (5)
Jan Kolomazník a Eva Pilarová  (Zdroj: TV Barrandov)

Viac o téme: Eva Pilarová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu