Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česká legenda neposlúchla lekárov: Takmer zomrela!

Marta Kubišová Zobraziť galériu (5)
Marta Kubišová (Zdroj: CT)

PRAHA - Nedala si povedať! Legendárna speváčka Marta Kubišová skolabovala a lekári ju varovali pred ďalším infarktom. Ona ale nepočúvala a... Pri ďalších zdravotných komplikáciách takmer zomrela.

Marta Kubišová sa narodila v Českých Budějoviciach 1. novembra 1942, otec bol lekár – kardiológ, matka po rokoch strávených v domácnosti predávala platne v pražskej predajni Supraphon. V roku 1952 sa rodina presťahovala do Poděbrad.

Galéria: Marta Kubišová

Po maturite na gymnáziu sa zamestnala v Poděbradských sklárňach. Trikrát sa pokúšala dostať na štúdium medicíny, ale neprijali ju. V Poděbradoch začala spievať s kúpeľným promenádnym orchestrom. V roku 1961 sa zúčastnila súťaže Hledáme nové talenty, kde postúpila do finále. Skúsila konkurz do pardubického Stop divadla. Vzali ju a jednu sezónu v divadle aj pôsobila. Rok nato získala angažmán v plzenskom divadle Alfa.

Od septembra 1964 už bola v Prahe, v divadle Rokoko, kde nastúpila po odchádzajúcej Eve Pilarovej. Prvou premiérou, v ktorej účinkovala, bolo pásmo Chan & Son. V januári 1965 nahrala prvý hit, pieseň Loudá se půlměsíc. Prichádzajú prvé úspechy, medzi nimi aj strieborná Bratislavská lýra v roku 1966 spolu s Helenou Vondráčkovou za duet Oh, baby baby a víťazstvo v ankete Zlatý slávik za rok 1966, zlatá Bratislavská lýra za pieseň Cesta v júni 1968.

Marta Kubišová a Helena Vondráčková
Zobraziť galériu (5)
Marta Kubišová a Helena Vondráčková  (Zdroj: CT)

Úspech mala aj formácia Golden Kids. Vznikla 1. novembra 1968, tvorili ju Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář. Doma a hlavne v zahraničí účinkovali do 3. februára 1970. Pár dní nato dostala Marta Kubišová od štátnych cenzorov zákaz vystupovať. Nepomohli ani priaznivé zahraničné ohlasy z ich koncertov v parížskej Olympii či na festivale Midem v Cannes. Posledný singel s piesňou Kde máš ten dům bol v Gramofónových závodoch Loděnice zošrotovaný. Skoro 20 rokov prežila speváčka v izolácii.

Klenotom v jej repertoári je skladba Modlitba pro Martu autorov Jindřicha Brabca a Petra Radu. Nahrala ju 23. augusta 1968, na varhany hral Milan Dvořák, na klavíri Angelo Michajlov a bicích nástrojoch spevák Karel Černoch. Pieseň je symbolom dvoch udalostí v ére Československa, obsadenia spojeneckými vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968 a novembrovej Nežnej revolúcie v roku 1989. Naživo, bez hudobného sprievodu, ju zaspievala 21. novembra 1989 z balkóna na Václavskom námestí počas Nežnej revolúcie.

Po revolúcii vyšla v januári 1990 výberovka Lampa, v januári 1991 album Někdy si spívám, v novembri 1993 album Songy a nálady, v apríli 1995 album Řeka vůní. V roku 1998 ju Česká akadémia populárnej hudby uviedla do Siene slávy. V novembri 2001 mal v divadle Ungelt premiéru muzikál Líp se loučí v neděli známeho muzikálového autora Lloyda Webbera, v ktorom hrala. V tomto divadle účinkovala aj v ďalších inscenáciách.

Česká legenda neposlúchla lekárov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Po roku 2000 vyšla v marci 2004 výberovka Příběh/To nejlepší, v apríli 2005 album Vítej lásko, v septembri 2008 vyšlo DVD s názvom Příběh a v máji 2010 trojkompilácia s názvom Vyznání z edície Zlatá kolekce. V októbri 2012 vydal Supraphon kompiláciu 6CD Marta Kubišová Zlatá šedesátá. V júli 2014 mal premiéru dokumentárny film Magický hlas rebelky, ktorý o životnej dráhe speváčky nakrútila režisérka Olga Sommerová. Pod týmto názvom vydal Supraphon aj soundtrack z filmu. V októbri 2016 vydala nový štúdiový album s názvom Soul a v septembri 2017 vyšiel v reedícii jej debutový album Songy a balady, premiérovo vydaný v roku 1969.

V deň 75. narodenín, 1. novembra 2017, odspievala v rodných Českých Budějoviciach posledný koncert svojho rozlúčkového turné s názvom Marta - Naposledy. V novembri 2019 vyšlo CD a LP Depeše/výběr písní 1965 – 2019. V októbri 2022 vyšiel album Adventní písně a koledy.

Prezident Andrej Kiska udelil 1. januára 2018 Marte Kubišovej Rad Bieleho dvojkríža II. triedy. V júni 2022 dostala od pražského primátora medailu Čestný občan Prahy. Pri príležitosti svojich 80. narodenín sa Marta Kubišová, jedna z ikon českej populárnej hudby, vrátila na pódiá, keď v rámci programu Noc s legendou rozpráva po boku moderátora svoj životný príbeh.

Česká legenda neposlúchla lekárov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Tento rok sa ale speváčka vyrovnávala s viacerými zdravotnými problémami. V júni sa zúčastnila slávnostnej ceremónie, pri ktorej jej náhle prišlo zle.  „Nebol tam vzduch, moja kamarátka letela otvoriť okná. Horko-ťažko šlo ale pootvoriť len jedno okienko a k tomu ma odtiahli. Cítila som studený pot - presne taký, ktorý pred 6 rokmi predchádzal môjmu prvému infarktu!“ opísala Blesku Kubišová.

Aj lekár jej potvrdil, že podľa všetkého išlo o infarktový stav, mala by sa teda viac šetriť a vyhýbať sa rôznym podujatiam. Lenže ona ho neposlúchla. Cítila sa zodpovedná za to, aby nesklamala ľudí, ktorí ju pozývali na rôzne akcie. 

O pár týždňov neskôr ale skončila na operačnom stole. Dôvodom bola perforácia čreva. Život jej zachránilo len to, že zachovala chladnú hlavu, zavolala lekárovi a včas bola vykonaná operácia. 

V nemocnici potom dokonca takmer prišla o hlas. „Skoro som prestala hovoriť! Bola som na izbe, kde bola pustená klimatizácia, a bolo zle. Som na ňu totiž strašne citlivá a okamžite mi odišiel hlas,“ priznala ďalšie problémy. Tie ju však už trápili menej. „Hlavné je, že sa podarila operácia! Pri speváčke na dôchodku už ten hlas taký dôležitý nie je,“ dodala Kubišová. 

Česká legenda neposlúchla lekárov:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Marta Kubišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu