Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Táto herečka fakt nevedela, kedy prestať: Je v knihe rekordov a navždy zmenila oscarové večery!

Greer Garson Zobraziť galériu (3)
Greer Garson (Zdroj: MGM)

LOS ANGELES - Oscary sa udeľujú najlepším hercom a herečkám už takmer sto rokov. Galavečery samozrejme už vyzerajú inak ako kedysi. Limit na ďakovné reči sa napríklad zaviedol v 40. rokoch minulého storočia. Herečka Greer Garson totiž hovorila tak dlho, že sa dostala až do Guinessovej knihy rekordov.

Greer Garson sa narodila 29. septembra 1904 v Británii. Študovala francúzštinu a literatúru 18. storočia, dokonca si urobila aj doktorát, rozhodla sa však stať herečkou. 

Galéria: Greer Garson

Začínala v divadle až ako 27-ročná. Potom sa objavila aj v televízii. V roku 1937 podpísala zmluvu s americkým štúdiom MGM. Už hneď za prvý film Zbohom, pán Chips, si vyslúžila nomináciu na Oscara. Kritici ju ocenili aj vo filme Pýcha a predsudok. 

Ďalšiu nomináciu na filmové ceny si vyslúžila filmom Pošliapané kvety a hneď nasledovali ďalšie 4 nominácie, čím vyrovnala rekord kolegyne Bette Davis – obe majú na konte 5 po sebe idúcich nominácií. 

Keď za film Pani Miniverová sošku naozaj aj dostala, vyslúžila si zápis do Guinessovej knihy rekordov, lebo... nevedela prestať hovoriť! Jej ďakovná reč trvala 5 minút a 30 sekúnd. Akadémia následne radšej stanovila limit, ktorý musia ocenení dodržiavať. 

Táto herečka fakt nevedela,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MGM)

Greer si celkovo zahrala asi v tridsiatke filmov a patrila k hlavným hviezdam štúdia MGM – populárnou sa stala počas druhej svetovej vojny. 

Herečka bola trikrát vydatá, jej posledným manželom bol texaský milionár, naftár a chovateľ koní E. E. Fogelson. 

Posledné roky svojho života strávila Garson v zdravotníckom zariadení. Zomrela 6. apríla 1996 ako 91-ročná, zlyhalo jej srdce. 

Táto herečka fakt nevedela,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MGM)

Viac o téme: Greer Garson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu