Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zo školy ho vyrazili kvôli orientácii: Tento český herec bol hrdý gay!

Eduard Cupák Zobraziť galériu (3)
Eduard Cupák (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Boli časy, keď homosexuálna orientácia bola považovaná za trestný čin. Eduard Cupák bol preto vyhodený zo školy. Našťastie aj napriek tomu dostal príležitosť a nakoniec si zahral v množstve filmov a seriálov.

Eduard Cupák sa narodil 10. marca 1932. Ako desaťročný prišiel o otca a babičku - popravili ich Nemci. Umeleckým smerom ho posunula matka, ktorá mu kupovala literatúru a brala ho do divadla. 

Zo školy ho vyrazili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NFA)

Galéria: Eduard Cupák

Študoval konzervatórium a už 18-ročný debutoval v nie malej úlohe v dráme Temno. Z brnianskeho konzervatória neskôr vznikla JAMU, tú ale nedokončil. Bol totiž hrdým homosexuálom, nijako sa svojou orientáciou netajil. Niekto ho však udal a keďže v tom čase išlo trestný čin, absolvoval výsluchy a takmer skončil vo väzení. Tesne pred dokončením školy z nej bol vyhodený a musel ísť pracovať do fabriky. 

Nenechal sa však zlomiť, absolvoval konkurz do filmu a úlohu dostal. Potom sa už objavoval v jednej snímke za druhou. Účinkoval napríklad vo filmoch Mesiac nad riekou, Strieborný vietor, Ján Hus, Lucerna, Niekoho som zastrelil, Amatér, Zločin pátera Amara, Kladivo na čarodejnice, Pane, vy jste vdova, Hry lásky šálivé, Až bude padať hviezda, Lásky mezi kapkami deště, Requiem pro panenkuUzavretý pavilón, Nesmrtelná teta, starším ročníkom môže byť známy zo seriálu Taká normálna rodinka. 

Zo školy ho vyrazili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

V roku 1959 sa zoznámil s technikom priemyselnej firmy ČKD Václavom Květom a začali spolu žiť.

V roku 1995 získal cenu za celoživotné majstrovstvo v dabingu. V tom čase už bol Cupák ťažko chorý a o rok neskôr zomrel. 23. júna 1996 podľahol chronickej pľúcnej chorobe. 

Viac o téme: Eduard Cupák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu