Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Smrť dva dni po narodeninách: Český hudobník sa udusil!

Jiří Dědek Šindelář Zobraziť galériu (4)
Jiří Dědek Šindelář (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Bol chorý, a tak sa s kapelou rozhodli pre rozlúčkové turné. Bohužiaľ, Jiří Dědek Šindelář ho už nedokončil. Zomrel 5. januára 2009, dva dni po svojich narodeninách.

Jiří Dědek Šindelář sa narodil 3. januára 1949. Ako hudobník tvoril nerozlučnú dvojicu s Oldřichom Říhom. Spoločné pôsobenie začalo v polovici 60. rokov v skupine Mahagon. 

Jiří Dědek Šindelář a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Po zákaze hrania sa opäť vynorili na scéne ako Katapult. Skupinou prešlo mnoho hudobníkov, základ tvorili práve Říha a Šindelář. Odohrali viac ako 7000 koncertov a ako informuje Česká televízia, na konte majú 7 zlatých planí, dve platinové a tiež dvoch zlatých slávikov. 

Známe sú ich hity ako Až, Svobodárna, Hlupák váhá, Půlnoční závodní dráha nebo Vojín XY. Robili predskokanov kapelám Deep Purple alebo Status Quo. 

Smrť dva dni po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Šindelář trpel pľúcnou nedostatočnosťou, ktorá sa mu zhoršila v roku 2008. Katapult sa preto rozhodol odohrať rozlúčkové turné. Niektoré koncerty sa museli preložiť práve pre jeho hospitalizáciu. Na 7. januára 2009 bola naplánovaná rozlúčka s fanúšikmi v Zlíne, bohužiaľ, Jiří Dědek Šindelář podľahol svojej chorobe 5. januára 2009. 

Ako uviedol Blesk, basgitarista sa nedožil spásnej operácie a udusil sa. Operáciu pľúc mal naplánovanú na február. 

Hudbe sa venuje aj syn Michal, ktorý sa narodil v roku 1982 z prvého manželstva s Lenkou Šindelářovou. Tá pôsobila v skupine Banjo Band Ivana Mládka, syn Michal je bubeník. 

Smrť dva dni po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Katapult)

Viac o téme: Jiří Dědek Šindelář
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu