Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hollywoodsky sexsymbol s hviezdou na Chodníku slávy: Jej otec bol Slovák!

Pola Negri Zobraziť galériu (3)
Pola Negri (Zdroj: Paramount Pictures)

HOLLYWOOD - Viaceré hollywoodske hviezdy majú slovenské korene. A bolo to tak aj v časoch nemého filmu. Pola Negri bola Poľka, ktorá dobyla strieborné plátno a bola vtedajším sexsymbolom. Jej otec pochádzal z obce Nesluša (okres Kysucké Nové Mesto).

Pola Negri, vlastným menom Barbara Apolonia Chalupcová, sa narodila v poľskom Lipne 3. januára 1897. Jej otec Juraj Chalupec pochádzal z obce Nesluša, pracoval ako drotár. Matka Eleonora Kielczewská bola Poľka zo schudobnenej šľachtickej rodiny.

Pseudonym, pod ktorým sa preslávila aj ďaleko za hranicami rodného Poľska, si požičala od talianskej poetky a prozaičky Ady Negri (1870 – 1945).

Galéria: Pola Negri

V mladosti navštevovala baletnú školu v hlavnom meste Poľska, neskôr prešla k divadlu. Už v roku 1912 debutovala vo varšavskom divadle v hre Panenské sľuby. Neskôr v roku 1914 si ju všimol zakladateľ poľskej kinematografie Aleksander Hertz a angažoval ju do filmu Otrokyňa vášní.

V dráme Die Augen der Mumie Ma (Muž bez mena, 1918) režisér Ernst Lubitsch síce riskoval s angažovaním neznámej Poľky, ale ako sa neskôr ukázalo, Pola Negri svojím exotickým vzhľadom si na dlhú dobu podmanila srdcia divákov a s režisérom natočila množstvo ďalších filmov. Lubitsch režíroval aj snímku Madam DuBarry (1919), ktorú v USA premietali pod názvom Passion. Úspech bol podľa kritiky natoľko ohromujúci, že v roku 1922 dostala herečka i režisér ponuku na prácu vo filmových štúdiách v Hollywoode.

Hollywoodsky sexsymbol s hviezdou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Paramount Pictures)

Popularitu jej priniesli aj filmy Vendetta (1919), One Arabian Night (1920) a ďalšie. Herečka nimi získala čestné miesto v histórii svetovej kinematografie. Jej ostatným filmom je The Moon-Spinners (1964).

Charizmatická tmavovláska hrala vo vyše 60 filmoch. Medzitým stihla viacero románikov. Prominentný pár tvorila s prvým filmovým sexidolom Rudolphom Valentinom. Ich lásku preťala jeho predčasná smrť. Americký bulvár o nej rozširoval, že mala vzťah aj s legendárnym hercom a režisérom Charliem Chaplinom. "Bola to však len fáma. Prežili spolu len krátky románik, ktorý spomínajú obaja vo svojich pamätiach," uviedla Veronika Pauková, historička Kysuckého múzea v Čadci, ktorá napísala prvú slovenskú knihu o Pole Negri.

Apolonia Chalupcová alias Pola Negri sa vydávala dvakrát a vždy za mužov so šľachtickými titulmi. 
Herečka zomrela 3. augusta 1987 vo veku 90 rokov v San Antoniu v americkom štáte Texas. Jej hviezdu nájdete aj na slávnom hollywoodskom Chodníku slávy. 

Hollywoodsky sexsymbol s hviezdou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Walt Disney Production)

Viac o téme: Pola Negri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu