Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Slovenský majster negatívnych postáv: O generáciu mladšia manželka a potom... Tvrdá rana!

Július Vašek Zobraziť galériu (4)
Július Vašek (Zdroj: FS Barrandov)

BRATISLAVA - Slovenský herec Július Vašek bol pre svoj charakteristický zjav priam predurčený na stvárňovanie negatívnych postáv. Dnes by sa dožil 95 rokov. Zomrel v máji 2009 sklamaný a zatrpknutý.

Július Vašek sa narodil 29. decembra 1926 v Nových Zámkoch. Venoval sa športu, bol majstrom v šprinte na dvesto a štyristo metrov. Chcel však študovať umelecký odbor, konkrétne maľbu. Nakoniec začal navštevovať právo, no už po dvoch semestroch zamieril na herectvo. 

Galéria: Herec Július Vašek

Po ukončení štúdia herectva na Konzervatóriu v Bratislave debutoval vo filmovej adaptácii románu Františka Hečka Drevená dedina (1954). Dlhé roky pôsobil v bratislavskom divadle Nová scéna (1950-1990), kde na vrchole hereckej kariéry dostal spolu s kolegom Ivanom Krivosudským výpoveď pre nezhody s vtedajším vedením. Na Novej scéne sa uplatnil tiež ako režisér hier pre deti a mládež. 

Ako vyhľadávaný herec účinkoval vo vyše päťdesiatich filmoch. Stvárňoval najmä negatívne a vedľajšie postavy, ale takmer vždy dokázal výrazne prispieť k tomu, aby sa na daný film nezabudlo.

Ivan Mistrík, Július Vašek
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SFÚ)

Július Vašek vynikol v rolách mužov v hraničných situáciách, zahral si gardistov, nemeckých vojakov aj partizánov vo filmoch z obdobia druhej svetovej vojny. Nezabudnuteľný bol jeho výkon vo vojnovej dráme Kapitán Dabač (1959), najviac ho však preslávila úloha Prašivca vo filmoch Martina Hollého ml. Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971).

Medzi významné úlohy Júliusa Vaška patrí tiež tajomná postava Karola Neumana v českej kriminálke Případ mrtvého muže (1974). Zažiaril aj ako Pančucha v Červenom víne (1976) alebo ako Mišo v kultovej komédii Pacho, hybský zbojník (1975). Jeho bohatú filmografiu dopĺňajú napríklad aj snímky a televízne filmy Prípad pre obhajcu (1964), Námestie svätej Alžbety (1965), Rozsudok (1970), Americká tragédia (1976), Tá tajovská voda mútna (1987) alebo Herodes a Herodias (1996).

Slovenský majster negatívnych postáv:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Slovenská filmová tvorba Koliba)

Július Vašek bol dvakrát ženatý. Jeho druhá manželka Alena bola o generáciu mladšia, no na druhý svet sa pobrala pred ním. Zomrela v roku 2003 ako 53-ročná. O dva roky neskôr sa zas musel vyrovnávať so spomínaným vyhadzovom z divadla Nová scéna. „To sa ma, samozrejme, veľmi dotklo,” uviedol v jednom z rozhovorov.

Po týchto udalostiach žil Vašek uzavreto a odmietal herecké ponuky. Začiatkom februára 2009 však neodmietol pozvanie od svojho českého hereckého kolegu Jaromíra Hanzlíka, s ktorým si zahral vo filme Otakara Vávru Romance pro křídlovku (1966), zaspomínať si na staré časy a tiež zaspievať si v relácii Slovenskej televízie Takí sme boli.

Herec Július Vašek zomrel po dlhej a ťažkej chorobe 1. mája 2009 v Bratislave vo veku 82 rokov.

Július Vašek a Martin Hollý ml.
Zobraziť galériu (4)
Július Vašek a Martin Hollý ml.  (Zdroj: Mediálny inštitút)

Viac o téme: Július Vašek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu