Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slabosť slávnej herečky: Siahodlhý zoznam milencov... a MILENIEK!

Marlene Dietrich Zobraziť galériu (6)
Marlene Dietrich (Zdroj: France Télévisions)

HOLLYWOOD - Nerobila rozdiely! Hoci bola herečka Marlene Dietrich vydatá, nebránilo jej to nadväzovať romániky s hereckými kolegami, ale aj inými mužmi a tiež ženami.

Maria Magdalena Dietrich sa narodila 27. decembra 1901. Už ako dieťa sa zaujímala o hudbu, ale aj divadlo a ako 11-ročná si vytvorila pseudonym Marlene. Zranenie zápästia jej znemožnilo stať sa koncertnou huslistkou, ale hrávala v Berlínskom divadle ako súčasť orchestra pri premietaní nemých filmov. 

Galéria: Marlene Dietrich

Na hereckú akadémiu Maxa Reinhardta sa síce nedostala, ale podarilo sa jej získať miesto v jeho divadle, kde začínala maličkými rolami v pozadí. Nakoniec začala aj spievať a pôsobila ako kabaretná umelkyňa. 

V rokoch 1922 az 1929 nakrúcala nemé filmy, pričom sa stretla s asistentom réžie Rudolfom Sieberom. Vzali sa, mali spolu dcéru Mariu a oficiálne boli manželmi až do jeho smrti v roku 1976. V realite ale každý z nich žil svoj život – s milencami a milenkami. 

Prelomovým filmom sa pre Marlene stal Modrý anjel a vzápätí už nakrúcala v USA film Maroko. 

Slabosť slávnej herečky: Siahodlhý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: UFA)

V Hollywoode sa uplatnila tak dobre, že z nej čoskoro bola najlepšie platená herečka tej doby. Hrala napríklad vo filmoch Šanghajský expres, Červená cárovná, Pokušenie, Anjel, Vzbura žien, Sedem hriešnikov, Kazisveti, zahraničná aféra, Ranč zločincov, Monte Carlo, Svedok obžaloby, Norimberský proces... 

Od 50. rokov do polovice 70. rokov pracovala takmer výlučne ako kabaretná umelkyňa. 

V 60. rokoch prekonala rakovinu a mala problém s cirkuláciou krvi v dolných končatinách. Rozvinula sa u nej závislosť od alkoholu a liekov proti bolesti. V roku 1975 si pri jednom vystúpení zlomila nohu, údajne pod vplyvom alkoholu, a k vystupovaniu sa už nevrátila. 

Posledné roky svojho života prežila v izolácii. Marlene Dietrich zomrela 6. mája 1992 ako 90-ročná v Paríži, želala si však byť pochovaná v Berlíne. 

Slabosť slávnej herečky: Siahodlhý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: United Artists)

Hoci sa herečka snažila svoje súkromie si strážiť, mnohé z jej románikov nakoniec prenikli na verejnosť. Niektoré aférky trvali len krátko, niektoré dlhé roky. Ako neskôr v jej biografii napísala vlastná dcéra, Marlene mnohé listy od milencov ukazovala aj manželovi, často s ironickými komentármi. 

Medzi jej milencov a milenky sa rátajú:

Gary Cooper, John Gilbert, Douglas Fairbanks Jr., James Stewart, Erich Maria Remarque, Jean Gabin, Suzanne Baulé, Mercedes de Acosta, Dolores del Rio, Yul Brynner, Errol Flynn, George Bernard Shaw, John F. Kennedy, Joe Kennedy, John Wyne, Kirk Douglas, Frank Sinatra a ďalší. Špekulovalo sa aj o speváčke Edith Piaf. 

Gary Cooper a Marlene Dietrich
Zobraziť galériu (6)
Gary Cooper a Marlene Dietrich  (Zdroj: Paramount Pictures)

James Stewart a Marlene Dietrich
Zobraziť galériu (6)
James Stewart a Marlene Dietrich  (Zdroj: Universal Pictures)

Marlene Dietrich a Jean Gabin
Zobraziť galériu (6)
Marlene Dietrich a Jean Gabin  (Zdroj: Ciné-Developpement)

Viac o téme: Marlene Dietrich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu