Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Český herec zavrhol svojho brata: Bol to tyran a sadista!

Jaroslav Moučka Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Moučka (Zdroj: ČT)

PRAHA - Český herec Jaroslav Moučka bol kedysi zarytým komunistom, neskôr stranu opustil, ale z pracovných dôvodov sa do nej opäť vrátil. Jeho brat Milan tiež slúžil vtedajšiemu režimu, no oveľa krutejším spôsobom.

Dnes si pripomíname 12. výročie umelcovej smrti. 

Jaroslav Moučka sa narodil 9. novembra 1923. Rodák zo Studené v okrese Jindřichův Hradec, ktorý sa k profesionálnemu divadlu dostal cez ochotníkov, sa ostrieľal najskôr v regionálnych divadelných súboroch v Jihlave, Kladne a Olomouci.

Galéria: Jaroslav Moučka

Neskôr sa stal častým hosťom aj na striebornom plátne. Zahral si asi v siedmich desiatkach filmov rôznej kvality vrátane uznávaných prác českej kinematografie, ako napríklad Noc nevěsty režiséra Karla Kachyňu či Markéta Lazarová režiséra Františka Vláčila. Objavil sa aj v kultových snímkach z konca 60. rokov ako Farářův konec režiséra Evalda Schorma alebo Světáci, ktorých nakrútil Zdeněk Podskalský.

Podstatne známejší bol však vďaka účinkovaniu v televíznych produkciách vrátane seriálov ako napríklad Hříšní lidé města pražského, Sňatky z rozumu, Muž na radnici, Synové a dcery Jakuba skláře, Nemocnice na kraji města, Dynastie Nováků, Život na zámku a ďalších, ale predovšetkým v dobe poplatnej dietlovke Okres na severe. Pod taktovkou režiséra Evžena Sokolovského vytvoril v tomto seriáli hlavnú postavu tajomníka OV KSČ Josefa Pláteníka.

Jaroslav Moučka a Jiřina
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Detskí diváci si ho budú spájať s celým radom rozprávkových postáv vrátane dabingu animovaných postavičiek, napríklad Fida z večerníčka Tip a Tap. Pamätnú kreáciu vytvoril v adaptácii Drdovej divadelnej hry Dalskabáty, hříšná ves a vôbec poslednú filmovú postavu v Troškovom rozprávkovom filme Z pekla štěstí (1998).

Herec, ktorý bol jedným z predstaviteľov normalizačných hrdinov, ešte v roku 1968 vystúpil z vtedajšej štátostrany, aby sa do nej po deviatich rokoch vrátil. O rok neskôr sa stal zaslúžilým umelcom.

Jaroslav Moučka a Pavel
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Jeho brat Milan bol podľa českých médií sadistický vyšetrovateľ vtedajšieho režimu, ktorý sa nevyhýbal ani mučeniu. Bol tiež zainteresovaný v procese Milady Horákovej. Keď jeho zverstvá vyšli na povrch, pre Jaroslava to bola obrovská rana. „Mal som brata veľmi rád. Ale keď som sa dozvedel, čo robí... Prestal som sa s ním rozprávať. Bolo to ťažké životné rozhodnutie... Celé roky, keď bol hore, sa o nás nezaujímal,” povedal Moučka pre Aha! 

Jaroslav Moučka zomrel 26. decembra 2009 vo veku 86 rokov. Už dlhšie ho sužovali rôzne zdravotné problémy, trpel aj Parkinsonovou chorobou. 

 

Viac o téme: Jaroslav Moučka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu