Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slávny herec s Oscarom: Fíha, veď jeho predkovia sú VYCHODŇARE!

Joaquin Phoenix Zobraziť galériu (4)
Joaquin Phoenix (Zdroj: FilmFour)

LOS ANGELES - Je známe, že viacerí hollywoodski herci majú korene na Slovensku. Pomerne nedávno vyšlo najavo, že "náš" je istým spôsobom aj oscarový Joaquin Phoenix, ktorý brilantne stvárnil Jokera.

Joaquin Phoenix sa narodil 28. októbra 1974 ako tretie z piatich detí. Keď sa rodina na prelome 70. a 80. rokov presťahovala do Los Angeles, jeho mama stretla detského agenta a všetky deti sa dostali do kontaktu s reklamami alebo televíziou. 

Galéria: Joaquin Phoenix

Joaquin debutoval v seriáli Sedem neviest pre siedmich bratov. Ako sa neskôr vyjadril, bola to pre neho ohromná zábava a radosť. „Mal som osem rokov a veľmi živo si pamätám prvú scénu na pľaci. A hneď som vedel, že to milujem,” povedal pre Guardian. 

Neskôr sa objavil v seriáli To je vražda, napísala a filmoch ako U-Turn, Poprava, 8 MM, Gladiátor, Znamenie, Hotel Rwanda, Walk the Line, Noc patrí nám, Ona, Joker...

Joaquin Phoenix a Russell
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Universal Pictures)

Joaquin Phoenix
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Za Jokera získal Oscara a práve jeho reč pri preberaní ocenenia zaujala slovenského historika Juraja Gembického, ktorý začal skúmať jeho pôvod. Ako zistil, Joaquinovi praprarodičia pochádzali zo zemplínskej obce Brehov (okr. Trebišov).

„Joaquinov prapradedko Herman Lefkovits sa narodil v roku 1840 v susednej dedine Zemplínske Jastrabie, praprababka Rosa Grünwald sa narodila v roku 1846 vo vedľajšej obci Sírnik. Žili ale v dome v Brehove, kde sa začína priame spojenie týchto predkov Joaquina so zemplínskou obcou Brehov. Hermanovi a Rose sa okrem iných detí v roku 1897 narodil aj syn - Ignác Lefkovits, pradedko Joaquina,“ uviedol minulý rok Gembický pre Korzár. Predkovia slávneho herca z matkinej strany neskôr emigrovali do Ameriky. 

Joaquin Phoenix
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Joaquin Phoenix
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu