Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bystrozraký z Arabely: V nedeľu stál na javisku a potom... SMRŤ!

Radan Rusev Zobraziť galériu (3)
Radan Rusev (Zdroj: RTVS)

PRAHA - Hoci veľké úlohy sa mu akosi vyhýbali, účinkoval český herec v mnohých známych počinoch. A na javisku stál Radan Rusev prakticky do svojej smrti. V nedeľu odohral predstavenie a o dva dni nato zomrel...

Radan Rusev sa narodil 13. septembra 1947 vo vtedajšom Československu. Vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení v Prahe. Po škole začal pôsobiť v divadle v Olomouci. 

Neskôr prešiel ďalšími dvomi divadlami a potom sa stal spoluzakladateľom štúdia Bouře, kde pôsobil aj ako režisér. 

Radan Rusev
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Rusev bol hercom vedľajších úloh, väčšiu rolu mal len v rozprávke Stávka s čertom. Okrem toho je známy ako Bystrozraký zo série Arabela sa vracia a objavil sa aj vo filmoch ako Tisícročná včela, Dobří holubi se vracejí, Šípková Ruženka, Tichá bolesť... Hral aj v seriáloch Rodáci či Štúrovci. 

Bol známy aj ako dabingový herec – nahovoril napríklad Johna Goodmana vo filme Flintstoneovci, v animáku Kniha Džunglí jeho hlasom prehovoril Balú. V mnohých snímkach nahovoril viacero rolí. 

Do poslednej chvíle stál Rusev na divadelných doskách. Hoci bojoval s ťažkou chorobou, odohral v nedeľu predstavenie a v utorok svoj boj o život prehral. „Ocko zomrel po krátkej ťažkej chorobe 11. apríla 1999 ako iba 51-ročný. Aj keď bol chorý, snažil sa pracovať, koľko sa dalo. 9. apríla ešte stál na javisku Stavovského divadla...” povedala kedysi pre denník Aha! jeho dcéra Anežka, ktorá sa tiež stala herečkou. 

Radan Rusev
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Radan Rusev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu