Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maličký maďarský herec: Z cirkusu do kostýmu mimozemšťana Alfa!

Mihály „Michu“ Mészáros Zobraziť galériu (4)
Mihály „Michu“ Mészáros (Zdroj: Profimedia)

LOS ANGELES - Všetci sme sa na neho pozerali, len sme netušili, koho vidíme. Dnes by sa Mihály „Michu“ Mészáros z kostýmu Alfa dožil 82 rokov.

Mihály „Michu“ Mészáros sa podľa niektorých zdrojov narodil 20. septembra 1939, iné uvádzajú 1. október, nezhodujú sa ani maďarské stránky. Kedysi bol považovaný za najmenšieho muža na svete, a tak nečudo, že sa začal venovať žonglovaniu, akrobacii a pantomíme. 

Zvesti o Mihálym sa dostali až do USA a v roku 1973 ho Američania konečne vypátrali. V Amerike a Kanade potom vystupoval v úlohe Davida, ktorý premôže aj Goliáša. Na začiatku 80. rokov sa definitívne presťahoval za veľkú mláku. 

Maličký maďarský herec: Z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Najznámejším sa 84-centimetrový muž stal vďaka úlohe Alfa. Filmári totiž v niektorých scénach potrebovali pred kamerami celú postavu tohto mimozemšťana, a tak si jeho kostým musel obliecť niekto veľmi malý. Kostým bol však veľmi nepohodlný a bolo v ňom nesmierne teplo, a tak Mihályho nenasadzovali príliš často. 

Napriek tomu sa na verejnosti rád chválil, že práve on je predstaviteľom Alfa, Štúdiu Warner Bros. sa to údajne nepáčilo a spoluprácu s ním rozviazalo. Neskôr sa dokonca používali namiesto Alfa akési mechanické bábky. 

Alf
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube.com)

Neskôr sa Mészáros objavil v ďalších televíznych a filmových projektoch, účinkoval tiež v reklame po boku Michaela Jacksona aj vo videoklipe skupiny Aerosmith. Naposledy nakrúcal horor Warlock - The Armageddon. 

Mesto Hawthorne po ňom pomenovalo svoju najkratšiu uličku, volá sa Michu Lane. 

V roku 2008 utrpel herec a cirkusant porážku. Roky ho potom trápili rôzne zdravotné problémy. V lete 2016 ho jeho manažér našiel v bezvedomí v kúpeľni. Previezli ho do nemocnice, kde niekoľko dní ležal v kóme. Zomrel 13. júna 2016. 

Maličký maďarský herec: Z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Mihály Mészáros
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu