Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Osudový deň legendárneho Majstra N: Najprv kopa radosti a potom... Smrť!

Jozef Nodžák ako Majster N Zobraziť galériu (8)
Jozef Nodžák ako Majster N (Zdroj: hashtag.zoznam.sk)

BRATISLAVA - Dnes by mal predstaviteľ Majstra N, herec Jozef Nodžák, 75 rokov. V rovnaký deň mal narodeniny aj meniny, a tak bol pre neho roky 19. marec spojený s dvojnásobnou oslavou. Až kým mu v rovnaký dátum nezomrela mama... Nemala ani 40 rokov!

Jozef Nodžák sa narodil 19. marca 1946. „Mám v ten istý deň narodeniny aj meniny a zvláštne je, že neskôr mi 19. marca umrela aj matka - ešte nemala ani štyridsať rokov,” povedal kedysi pre časopis Extra Plus. 

Osudový deň legendárneho Majstra
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Už ako dieťa tiahol k filmu. Keď sa v Banskej Bystrici nakrúcal film Pieseň o sivom holubovi, zaslal do banskobystrického rozhlasu množstvo otázok. A následne dostal pozvanie, aby v štúdiu urobil rozhovor s hlavným hrdinom. Po maturite mu ponúkli miesto redaktora. 

Neskôr sa prihlásil na vysokú školu, kde študoval slovenčinu a nemčinu. Študoval aj v Nemecku. Po krátkom pôsobení v jazykovej škole v Banskej Bystrici sa prihlásil do konkurzu na miesto redaktora Hlavnej redakcie pre deti a mládež Československej televízie Bratislava. Podieľal sa napríklad na relácii Detektív Karol. 

Keď sa vysielala relácia pre deti Crn-crn, od kolegýň dostal ponuku pripraviť si v rámci tohto programu kontaktné vystúpenie s deťmi. A tak vznikol majster N, ktorý si vymýšľal rôzne fyzikálne a chemické kúzla.

Za svoju prácu získal rôzne ocenenia, napríklad aj z UNESCO a UNICEF-u. Ani po skončení vlastnej relácie Objavy Majstra N sa Jozef Nodžák tejto postavy nevzdal. S typickou parochňou naďalej vystupoval na rôznych podujatiach, navštevoval deti v detských domovoch aj nemocniciach. 

Osudový deň legendárneho Majstra
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Známy detský zabávač zomrel 26. augusta vo veku 71 rokov. Po dlhých dvoch rokoch prehral svoj boj so zákernou chorobou. Posledné mesiace života prežil na rodnej Orave, kam sa vrátil z Bratislavy. 

Viac o téme: Jozef Nodžák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu