Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Viete, kto daboval Mrázika? Tento herec je z rodiny Maroša Kramára

Alojz Kramár Zobraziť galériu (3)
Alojz Kramár (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Maroš Kramár nie je prvým hercom vo svojej rodine. Toto povolanie vykonával aj jeho otec Ján a pred ním aj jeho strýko Alojz Kramár. Dnes si pripomíname výročie jeho smrti.

Alojz Kramár sa narodil 25. mája 1916. Vo svojej rodnej obci Rybany sa neskôr stal úradníkom na obecnom úrade, no popri tom sa venoval ochotníckemu divadlu.

Galéria: Alojz Kramár

Ako 25-ročný sa stal súčasťou operného zboru SND. Neskôr prešiel do činoherného súboru  Novej scény. Potom bol takmer 30 rokov členom činohry SND. 

Alojz Kramár sa objavil približne v 120 televíznych filmoch. Účinkoval napríklad v snímkach Zemianska česť, Posledná bosorka, Jerguš Lapin, Obchod na korze, Rok na dedine, Rysavá jalovica, Bačova žena, Sváko Ragan, Veselie panie z Windsoru...

Alojz Kramár a Karol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Jeho poznávacím znamením bol aj prenikavý hlas, veľmi výrazný, vďaka ktorému sa uplatnil aj v rozhlase, napríklad v seriáli Čo nového, Bielikovci? Tiež pôsobil v dabingu a jeho najznámejšou postavou je Mrázik z rovnomennej obľúbenej rozprávky. 

Alojz Kramár bol strýkom Jána Kramára, ktorý bol zas otcom Maroša Kramára. Všetci traja sa objavili v seriáli Na baňu klopajú. Herec zomrel 12. februára 1985. 

Alojz Kramár, Adam Matejka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Viac o téme: Alojz Kramár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu