Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mal len 40 rokov: Slovenského futbalistu pripravila o život krutá choroba... Nedá sa liečiť!

Marián Čišovský Zobraziť galériu (3)
Marián Čišovský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Smrteľná diagnóza, ktorá sa nedá zvrátiť... Futbalista Marián Čišovský koncom júna podľahol amyotrofickej laterálnej skleróze (ALS). Dnes by oslávil 41. narodeniny.

Marián Čišovský sa narodil 2. novemra 1979 v Humennom, kde v roku 1996 odštartoval aj svoju profesionálnu futbalovú kariéru. 

Galéria: Futbalista Marián Čišovský

O tri roky neskôr zamieril do Interu Bratislava (1999 – 2004), s ktorým získal dva majstrovské tituly a dvakrát vyhral Slovenský pohár. Po pôsobení v Žiline (2004 – 2005) prestúpil do Artmedie Petržalka, s ktorou vybojoval v sezóne 2007/2008 domáci titul.

Následne si prvýkrát vyskúšal zahraničný angažmán, v rokoch 2008 až 2011 hral za rumunský klub Politehnica Temešvár. Od roku 2011 obliekal dres Plzne. S Viktoriou dvakrát získal majstrovskú trofej a zahral si aj Ligu majstrov.

Marián Čišovský (vľavo)
Zobraziť galériu (3)
Marián Čišovský (vľavo)  (Zdroj: fcviktoria.cz)

Niekdajší reprezentačný obranca v národnom tíme zaznamenal 15 štartov, v roku 2000 sa predstavil na OH v Sydney, o účasť na MS 2010 v JAR ho pripravilo zranenie.

V roku 2014 mu diagnostikovali ALS. Lekári odhalili zákernú chorobu po tom, čo Čišovského vyradilo z hry zranené koleno a nedobre sa hojilo. Amyotrofická laterálna skleróza mu ničila bunky centrálnej nervovej sústavy a viedla k strate schopnosti ovládať svalstvo. Choroba je neliečiteľná a zvyčajne trvá od dvoch do piatich rokov. Toto ochorenie je pre lekárov a vedcov stále záhadou, príčiny jeho vzniku neboli zatiaľ nikým dostatočne objasnené. 

Marián Čišovský prehral svoj boj s ťažkou chorobou 28. júna 2020. "Odišiel legendárny obranca a fantastický človek," napísal vtedy na sociálnej sieti Čišovského spoluhráč z Viktorie David Limberský.

Marián Čišovský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: fcviktoria.cz)

Viac o téme: Marián Čišovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu