Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hegerová prežila jediného syna: Smrteľná choroba!

Hana Hegerová Zobraziť galériu (3)
Hana Hegerová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Šansoniérku Hanu Hegerovú už niekoľko rokov pred smrťou trápili rôzne zdravotné problémy. A do toho prišla tá najväčšia rana - speváčke zomrel jediný syn Matúš.

Carmen Farkašová sa narodila 20. októbra 1931 v Bratislave. Vyštudovala gymnázium v Komárne, súkromne sa učila na klavír aj spev. Absolvovala trojročný dramatický odbor na bratislavskom konzervatóriu. Pod umeleckým menom Hana Hegerová sa stala prvou dámou československého šansónu.

Galéria: Hana Hegerová

Prvé angažmán získala v divadle Petra Jilemnického v Žiline, kde odohrala päť sezón. Tam ju aj objavil hudobný skladateľ Juraj Berczeler. Pozval ju do bratislavskej Tatra revue, kde Hegerová účinkovala počas divadelných prázdnin.

Odtiaľ jej cesta viedla do Prahy, kde ju prijali do práve založeného divadla Rokoko. Najväčším jej hitom z éry v divadle Rokoko bola skladba Milord s českým textom Pavla Koptu. Spievať túto pieseň ju pri návšteve Prahy počul aj riaditeľ parížskej Olympie, ktorý neskôr zorganizoval jej pobyt a vystúpenia v Paríži.

Od roku 1966 bola na sólovej dráhe. Hrala vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964) a Ta naše písnička česká (1967). V roku 1967 vyšla jej prvá LP platňa Hana Hegerová. V 70.tych rokoch vydala úspešné LP platne Recitál (1971), Recitál 2 (1974) a Lásko prokletá (1977).

Hana Hegerová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FS Barrandov)

V 80. rokoch bola šesť mesiacov vo väzení. Patrila medzi kritikov komunistického režimu. V roku 1983 sa vrátila na koncertné pódiá. V roku 1987 vydala album Potměšilý host. Z roku 2006 je výber najväčších hitov na dvojkompilácii Všechno nejlepší. V apríli 2009 vyšlo 2 CD s výberom piesní pod názvom Paběrky a pamlsky. Po dvadsiatich troch rokoch vydala v októbri 2010 nový štúdiový album s názvom Mlýnské kolo v srdci mém.

Pre zdravotné problémy ukončila v auguste 2011 koncertnú činnosť. V septembri 2013 vydal Supraphon trojkompiláciu Hana Hegerová Zlatá kolekce 1957 – 2010.

Hegerová prekonala mozgovú aj srdečnú príhodu, no neskôr prišla obrovská rana. V roku 2015 prišla o jediného syna Matúša, ktorého mala s divadelným dramaturgom Daliborom Hegerom. „Nemôžem o tom hovoriť,” povedala médiám, keď sa túto tragickú správu dozvedeli. Jej syn zomrel len pár mesiacov po dovŕšení 60 rokov. „Rakovina to úplne nebola, ale mal smrteľnú chorobu,” prezradila vtedy speváčka utrápene. 

Hana Hegerová zomrela necelých 6 rokov po ňom. 23. marca 2021 naposledy vydýchla v nemocnici, kde bola približne mesiac hospitalizovaná po tom, ako si zlomila stehennú kosť. 

Hana Hegerová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Hana Hegerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu