Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slávni českí bratia: 20-ročný spor... Kvôli dedičstvu!

Jan Hrušínský Zobraziť galériu (4)
Jan Hrušínský (Zdroj: CT)

PRAHA - Rudolf Hrušínský bol slávny český herec a obaja jeho synovia šli v jeho šľapajach. Po smrti otca a mamy sa však Rudolf Hrušínský ml. a Jan Hrušínský nerozprávali 20 rokov. Zdá sa však, že spor je konečne zažehnaný.

Jan Hrušínský sa narodil 9. júna 1955 ako mladší syn známeho herca Rudolfa Hrušínského. Na javisku sa ocitol už ako päťročný, vo filme si prvýkrát zahral vo veku osem rokov.

Galéria: Jan Hrušínský

Po absolvovaní hudobno-dramatického oddelenia na Pražskom konzervatóriu začal svoju hereckú dráhu na doskách divadla Činoherní studio v českom Ústí nad Labem. Potom prešiel viacerými scénami. Je principálom spoločnosti Divadelní společnost Jana Hrušínského, ktorú založil v roku 2002 a ktorá od roku 2004 hrá na scéne Divadla Na Jezerce. Ako principál sa venuje najmä manažérskej činnosti.

Na filmovom plátne sa objavil so svojím otcom v roku 1970 v televíznej dráme Maurícius, známy je rozprávkový film Dívka na koštěti (1971) aj ďalšia jeho prvotina Babička z toho istého roku. Komédia o vzťahoch Můj brácha má prima bráchu (1975) mala pokračovanie Brácha za všechny peníze (1978). Z veľkého množstva filmov, v ktorých Jan Hrušínský účinkoval možno vybrať aj staršiu snímku Lásky mezi kapkami deště (1979) a z neskoršieho obdobia Kráska v nesnázích (2006), Habermannův mlýn (2010) alebo pokračovanie Dívky na košteti Saxána a Lexikon kouzel (2011). Často dostáva úlohy v seriáloch, napríklad Četnické humoresky (1997), Hotel Herbich (1999), Ach, ty vraždy! (2010), První republika (2014), Všechny moje lásky (2015).

Petra Černocká, Jan Hrušínský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Jan Hrušínský a Petra
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Film Europe)

Napriek tomu, že s bratom sú obaja herci, dlho spolu nehovorili. Nezhodli sa totiž na peniazoch za vilu po rodičoch. Hoci priamo tento spor nepriznali, netajili, že sa nestretávajú. „Pravda je, že sa s bratom veľmi nemusíme, ale nenávisť k sebe necítime,” povedal pred časom Rudolf, ktorý je známy napríklad ako patológ zo série Byl jednou jeden polda. 

Podľa medializovaných informácií spolu nehovorili 20 rokov. Začiatok uzmierovania prišiel v roku 2015, keď mal Jan zdravotné problémy. „Mali sme s Rudom v minulosti nejaké spory, ale všetko sa už vyriešilo. A keď ma navštívil v Krči, rozprávali sme sa skoro hodinu. Bolo to príjemné stretnutie, takto v pokoji sme sa už dlho nestretli,” prezradil v tom čase mladší z bratov. 

A nedávno prišiel ďalší prelom. Janova manželka Miluše Šplechtová prijala úlohu v seriáli Ulice, kde Rudolf pôsobí už roky. „To je už dávno uzavreté,” povedala k rodinným sporom. „Máme sa radi a radi sa vidíme. Ukážte mi niekoho, kto sa nikdy nepohádal s bratom. Týchto dvoch len viac vidno, to je jediný rozdiel. Život predsa prináša dobré a niekedy aj zlé veci,” dodala. A medzitým sa spolu pred kameru už postavili aj samotní bratia v komédii Ach, ta láska nebeská...

Jan Hrušínský a Rudolf
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Viac o téme: Jan Hrušínský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu