Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vášáryovej výbušný manžel z Pelíškov: Prekonal mozgovú príhodu, ale... Toto mu zobralo chuť žiť!

Jiří Kodet Zobraziť galériu (4)
Jiří Kodet (Zdroj: Space Films)

PRAHA - Elegán s výbušnou povahou sa do pamäte divákov najvýraznejšie zapísal svojou poslednou úlohou cholerického antikomunistu Krausa z kultového filmu Pelíšky (1999). Túto snímku nakrútil Jiří Kodet po prekonanej mozgovej príhode. Zlomili ho až ďalšie zdravotné problémy.

Jiří Kodet sa narodil 6. decembra 1937 v Prahe vo vtedajšom Československu v rodine sochára Jana Kodeta a herečky Národného divadla Jiřiny Steimarovej, ktorá pochádzala z 200 rokov starého hereckého rodu.

Galéria: Jiří Kodet

Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe, na ktorú sa dostal až na tretí pokus, absolvoval v roku 1961. Predtým sa vyučil za džokeja v Kladruboch pri Prahe. Herecké začiatky Jiřího Kodeta boli spojené s Východočeským divadlom v Pardubiciach, do ostravského Divadla Petra Bezruča odišiel v roku 1963. Následne prešiel do Prahy, kde stál pri zrode Činoherného klubu. V roku 1990 začal hrať v pražskom Národnom divadle.

Vášáryovej výbušný manžel z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČS státní film)

Na striebornom plátne Kodet debutoval vo filme Posel úsvitu (1950). V 60. rokoch 20. storočia sa objavil vo vojnových drámach Vyšší princip (1960) a Atentát (1964), v majstrovskom oscarovom filme Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky (1966) alebo v oceňovanej snímke Všichni dobří rodáci (1968). Neskôr si zahral v populárnych televíznych seriáloch Nemocnice na kraji města (1977), Arabela (1979), Sanitka (1984) alebo Chobotnice z druhého patra (1986). Svoj herecký um predviedol i v obľúbených komédiách Vrchní prchni (1980), Srdečný pozdrav ze zeměkoule (1982), Jak svět přichází o básníky (1982) a Jak básníkům chutná život (1987).

Najlepšie výkony podal noblesný umelec v legendárnych filmoch Knoflíkáři (1997) a Pelíšky (1999). V druhom menovanom brilantne stvárnil jednu z hlavných úloh, antikomunistického vojnového veterána Jindřicha Krausa, v ktorom sa napriek cholerickej povahe skrýva milujúci manžel a otec. Za obe spomínané snímky bol Jiří Kodet ocenený Českým levom (1997, 1999).

Vášáryovej výbušný manžel z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bonton)

V roku 2003 si herec z rúk vtedajšieho prezidenta ČR Václava Klausa prevzal prestížnu medailu Za zásluhy 1. stupňa ako ocenenie jeho prínosu pre oblasť kultúry a umenia.

Jiří Kodet zomrel po ťažkej chorobe 25. júna 2005 v Prahe vo veku 67 rokov. kedysi ho počas predstavenia postihla mozgová mŕtvica, ale dostal sa z nej bez nejakých veľkých následkov. Pelíšky natočil až po týchto zdravotných problémoch. 

Dva roky pred svojou smrťou si však privodil zlomeninu nohy, keď sa potkol o kocúra. „Dostal endoprotézu, ktorú telo neprijalo. Dvakrát mu vypadla, podstúpil reoperáciu, zle sa mu chodilo a trpel bolesťami. Skrátka to prestával zvládať. Pridávali sa ďalšie zdravotné komplikácie ako zápaly pľúc a život ho prestal baviť. Už nemal pre čo žiť. Nemohol hrať, pracovať na záhrade, nemohol nič. Skrátka už nebol taký frajer ako kedysi,” povedala pred pár rokmi pre denník Aha! k príčine Kodetovej smrti jeho manželka Soňa.

Vášáryovej výbušný manžel z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bonton)

Viac o téme: Jiří Kodet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu