Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Herec zo Supermana vyrastal v bordeli: Majiteľka - babka, pracovníčka - mama!

Richard Pryor Zobraziť galériu (3)
Richard Pryor (Zdroj: Universal Pictures)

LOS ANGELES - Komik, ktorý bol idolom Eddieho Murphyho, vyrastal v nevestinci. Detstvo Richarda Pryora bolo vskutku neradostné.

Richard Pryor sa narodil 1. decembra 1940. Vyrastal v bordeli, ktorý prevádzkovala jeho babka a mama, alkoholička, tam pracovala. Neskôr odišla a Richarda vychovávala prísna stará mama, ktorá pre ranu nechodila ďaleko. V tomto prostredí už ako dieťa zažil aj sexuálne zneužívanie. 

Galéria: Richard Pryor

Zo školy ho vylúčili ako 14-ročného, neskôr slúžil v armáde. No väčšinu času strávil vo väzení - spolu s ďalšími vojakmi pobodal bieleho kolegu, ktorý sa pri sledovaní filmu výborne bavil na scéne ukazujúcej rasizmus. 

V 60. rokoch začal vystupovať v kluboch ako komik. V 70. rokoch už bol scenáristom televíznych šou, za šou herečky Lily Tomlin dokonca spolu získali cenu Emmy. Pomaly začal účinkovať aj vo filmoch. 

Diváci ho poznajú z filmov ako Strieborný blesk, Modré goliere, Rozpútané peklo, Superman 3, Brewsterove milióny, Nevidím zlo, nepočujem zlo, Lost Highway...

Christopher reeve a Richard
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Warner Bros.)

Jerry Seinfeld ho nazval "Picassom našej profesie", David Chapelle ho označil za "najvyššiu evolúciu komédie". Pre Eddieho Murphyho bol Pryor idolom. Niet teda divu, že má na svojom konte aj niekoľko ocenení. 

V súkromí si prešiel drogovou závislosťou a siedmimi manželstvami, pričom piatu ženu si vzal dvakrát a dvakrát sa s ňou aj rozviedol. Naposledy sa oženil s manželkou číslo 4, s ktorou zostal už do svojej smrti. Počas života sa stal otcom siedmich detí, ktoré mal so 6 rôznymi ženami. 

Richard Pryor zomrel 10. decembra 2005 po treťom infarkte. Ten prvý utrpel ešte v roku 1977 vo veku 37 rokov, druhý prišiel v roku 1990. Neskôr mu diagnostikovali aj roztrúsenú sklerózu. 

Herec zo Supermana vyrastal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: 20th Century Fox)

Viac o téme: Richard Pryor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu