Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Akčný hrdina aj v skutočnosti: Kňažko takmer zastrelil zlodeja!

Milan Kňažko Zobraziť galériu (4)
Milan Kňažko (Zdroj: PR článok)

BRATISLAVA - Vyhranený charakterový herec, predstaviteľ veľkého množstva zložitých postáv stvárnených na divadelných doskách, vo filmoch i v televízii, exriaditeľ televízie JOJ, bývalý politik a občiansky kandidát v prezidentských voľbách v roku 2014, to je v skratke Milan Kňažko.

Narodil sa 28. augusta 1945 v Horných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš. Už počas štúdia na Strednej škole stavebnej začal hrať v amatérskych divadelných súboroch. Herectvo vyštudoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a ďalšie dva roky pokračoval v postgraduálnom štúdiu na Medzinárodnej divadelnej akadémii vo francúzskom Nancy.

Po návrate na Slovensko pôsobil v bratislavskom Divadle na korze, ktoré v roku 1971 politickým rozhodnutím zrušili a pričlenili k Divadlu Nová scéna. V roku 1985 dostal angažmán v Slovenskom národnom divadle, na jeho doskách hrával do roku 1990. 

Magda Vášáryová a Milan Kňažko v roku 1971
Zobraziť galériu (4)
Magda Vášáryová a Milan Kňažko v roku 1971  (Zdroj: RTVS)

Počas svojej hereckej kariéry vytvoril Milan Kňažko významné postavy nielen na divadelnom javisku, ale i vo filme a televízii. Pamätné kreácie predviedol napríklad v snímkach Nevesta hôľ (1971), Zajtra bude neskoro (1972), Choď a nelúč sa (1979), Nevěsta k zulíbání (1980) a Papilio (1986). Zahral si aj v americkom horore Hostel 2 (2007), v psychologickom trileri Normal (2009) nakrútenom podľa skutočného prípadu masových vrážd alebo v úspešnej vojnovej dráme Lidice (2011).

Tvorivo sa uplatnil tiež v početných televíznych inscenáciách a filmoch, v rozprávkach, dramatizovaných pásmach, seriáloch a televíznych reláciách. Z mnohých možno spomenúť Úklady a láska (1971), Škola žien (1981), Thibaultovci (1982), Clavijo (1982), Svetlo Severu (1975), Portrét Doriana Graya (1988), talkshow Takí sme boli (2007) či seriál Kriminálka Staré Mesto (2010). 

Akčný hrdina aj v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Michaela Hošková)

Milan Kňažko je dnes náruživým milovníkom golfu a držiteľom viacerých prestížnych ocenení. V roku 1992 mu odovzdali najvyššie ocenenie udeľované francúzskym ministrom kultúry Commandeur des Arts et des Lettres (Komandér umenia a literatúry), o jedenásť rokov neskôr sa stal držiteľom francúzskeho štátneho vyznamenania Officier de la Légion d'honneur (Dôstojník Čestnej légie) za dlhoročnú angažovanosť v politike pri presadzovaní demokracie a za šírenie francúzskej kultúry na Slovensku. V roku 2010 si na 18. Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach prevzal ocenenie Hercova misia. 

V roku 2017 Milan Kňažko dokázal, že je mužom činu a so zbraňou vie zaobchádzať nielen pred kamerami. Keď vo svojom dome pristihol zlodeja, neváhal a záujme ochrany svojho aj manželkinho života a zdravia na neho vystrelil. „Išiel som do kuchyne, zapol som svetlo a uvidel som cudzieho človeka, ktorý sa práve hrabal v mojej taške. Rýchlo mi prebehlo hlavou, ako pred pár rokmi zastrelili môjho kamaráta Ernesta Valka v jeho vlastnom dome a boli tam aj znaky zápasu. Ja nie som ani poľovník, ani pištoľník, inštinktívne som mieril na nohy. Jednoduchšie je trafiť telo a nie nohy, takže asi preto som v priebehu sekundy trikrát vystrelil za sebou tak rýchlo, ako som stihol stlačiť kohútik,“ prezradil vtedy pre TA3. 

Akčný hrdina aj v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Milan Kňažko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu