Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rebel bez príčiny: 10 faktov, ktoré ste o Jamesovi Deanovi netušili

James Dean Zobraziť galériu (4)
James Dean (Zdroj: SITA)

HOLLYWOOD - James Dean († 24) sa okamžite po filme Rebel bez príčiny stal miláčikom publika, hlavne toho mladého. Bohužiaľ, stihol nakrútiť len zopár snímok, kým zahynul pri autonehode. Stal sa úplne prvým hercom, ktorý bol nominovaný na Oscara posmrtne.

James Dean sa narodil 8. februára 1931. Začal študovať právo, no napokon ho zlákalo herectvo. A okamžite sa stal idolom vtedajšej mládeže. V 50. rokoch mal Hollywood dvoch slávnych rebelov, jeden z nich bol Dean a druhým nebol nikto iný ako Marlon Brando. Bohužiaľ, Jamesovi sa stala osudnou jeho záľuba v rýchlych autách. 

Portál history.com zverejnil 10 faktov, ktoré mnohí o Jamesovi Deanovi netušili: 

1. Po smrti matky ho vychovávali strýko a teta. S otcom bol údajne v kontakte len zriedka. Hovorí sa, že práve preto sa u Jamesa vyvinul odpor k rodičom, učiteľom a iným autoritám. 

2. Jamesov úsmev odhaľoval „falošné” zuby. Podľa bratranca Dean bol poriadne neposedný a dva predné zuby si vybil, keď sa hojdal na trapéze strýkovej stodoly. Samotný herec neskôr tvrdil, že o ne prišiel pri nehode na motorke. 

3. Venoval sa skoku o žrdi a ako stredoškolák dokonca pokoril miestny rekord. Napriek útlej postave bol James skvelým atlétom, hral bejzbal aj basketbal.

James Dean
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Turner Classic Movies, File)

4. Prvú úlohu získal v reklame na Pepsi. Krátko na to už točil ďalšie spoty. Hoci išlo o krátke vystúpenia s minimom textu, vysokoškoláčky v Los Angeles okamžite vytvorili jeho prvý fanklub. 

5. Dean hral v divadle a televízii, kým sa mu v roku 1954 nepodarilo zaujať režiséra Eliu Kazana. Vďaka nemu zaznamenal prvý veľký prielom vo filme, no natočil len tri snímky – Na východ od raja, Rebel bez príčiny a Obor. Ďalšie filmy boli rozrobené, no prácu na nich prerušila Jamesova smrť. 

6. Už predtým boli po svojej smrti na Oscara nominovaní filmári, scenáristi, kostyméri či herečky. James Dean bol prvým mužským hercom, ktorému Akadémia udelila posmrtnú nomináciu. Dokonca sa tak stalo dvakrát - za snímky Na východ od raja a Obor. 

7. James Dean bol blázon do závodných áut. Miloval rýchlosť a bol dokonca profesionálnym pretekárom. Počas nakrúcania Obra to mal štábom zakázané. Po skončení natáčania začal jazdiť na silnejšom Porsche, ktorému dal prezývku Malý bastard. 

James Dean
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

8. James dostal pokutu za rýchlosť len dve hodiny pred smrťou. Popoludní 30. septembra 1955, keď sa viezol na kalifornské preteky, mu policajt vypísal pokutový lístok za prekročenie rýchlosti o 10 míľ za hodinu (cca 16 km/h). O dve hodiny neskôr sa zrazil s protiidúcim autom, údajne kvôli slnku, ktoré mu svietilo do očí. Krátko pred príjazdom do nemocnice bol v sanitke vyhlásený za mŕtveho. 

9. O jeho aute sa hovorilo, že je prekliate. Dizajnér a „staviteľ” špeciálnych áut pre hollywoodske celebrity, ktorý Porsche Spyder získal po Deanovej smrti, s ním vraj zažil niekoľko nezvyčajných príhod. Keď bolo auto dovezené do jeho obchodu, skĺzlo z ťahača a zranilo nohy jednému zo zamestnancov. Neskôr si istý zlodej zlomil ruku pri pokuse ukradnúť z auta volant. A ľudia, ktorí si kúpili diely z tohto Porsche, mali údajne tragické nehody. Niektorí experti ale tieto dizajnérove vyhlásenia spochybňujú. 

10. O Jamesovi sa špekulovalo, že bol gay. Po jeho smrti sa prihlásili mnohí muži, ktorí tvrdili, že s ním prežili romantické vzťahy. Objavili sa však aj svedectvá žien a jednou z nich bola herečka Liz Sheridan zo seriálu Seinfeld. 

Rebel bez príčiny: 10
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: James Dean
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu