Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neschopný Marlon Brando: Zarobil toľko, že je v knihe rekordov!

Marlon Brando Zobraziť galériu (6)
Marlon Brando (Zdroj: Paramount Pictures)

LOS ANGELES - Marlon Brando je považovaný za jednu z najväčších filmových hviezd. V detstve však musel počúvať, že je neschopný a nikdy z neho nič nebude. V skutočnosti zostane navždy nesmrteľným najmä vďaka stvárneniu Vita Corleoneho z Krstného otca. Jeho herectvo navyše ovplyvnilo ďalších skvelých umelcov. A za prácu na filme Superman zinkasoval taký honorár, že je zapísaný v knihe rekordov.

Marlon Brando nemal ľahké detstvo. Jeho mama bola totiž alkoholička.„Trápenie, ktoré pramenilo z jej pitia, spočívalo v tom, že uprednostnila opíjanie sa pred tým, aby sa o nás starala,” vyjadril sa vo svojej autobiografii Brando, ktorý mal dve staršie sestry. Istý čas dokonca žili ich rodičia oddelene. S otcom však tiež nemal nijaký skvelý vzťah. Ako prezradil, nič, čo urobil, nemohlo otca potešiť a uspokojiť. „Rád mi hovoril, že nič nerobím dobre. Mal zvyk hovoriť mi, že nikdy nebudem nič znamenať,” povedal o svojom neveselom detstve. 

Keď sa Marlon rozhodol študovať v New Yorku, cítil sa skvelo. Konečne ho nikto nekritizoval a asi prvý raz v živote počul na svoju adresu pozitívne komentáre. Nakoniec sa stal pomerne významným hercom, do filmu priniesol nový, prirodzený spôsob hrania. 

Neschopný Marlon Brando: Zarobil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Warner Bros. Pictures)

Americký filmový inštitút ho označil za 4. najväčšiu filmovú hviezdu medzi mužskými hercami, ktorí debutovali na obrazovkách pred rokom 1950. Spolu s ďalšími piatimi hercami – Charliem Chaplinom, Ronaldom Reaganom, Lucille Ball, Frankom Sinatrom a Marylin Monroe – sa v roku 1999 umiestnil v magazíne Time v rebríčku 100 najdôležitejších ľudí storočia. 

V Brandovej kariére bolo aj isté hluché obdobie, ale potom sa znovu vrátil medzi top hercov. V úlohe Vita Corleoneho z Krstného otca je naozaj nezabudnuteľný. Po tom, ako za túto rolu získal svojho druhého Oscara v živote a na ďalšieho bol nominovaný za Posledné tango v Paríži, stal sa najlepšie plateným hercom v takzvaných cameo úlohách. Ide o malé postavy, ktoré hrajú veľmi známi herci. Podľa Guinessovej knihy rekordov zarobil za 13 dní práce na filme Superman 3,7 milióna dolárov – wikipédia uvádza, že po zarátaní inflácie ide o 15 miliónov. 

Neschopný Marlon Brando: Zarobil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Paramount Pictures)

Marlon Brando sa narodil 3. apríla 1924. Zomrel v júli 2004 ako 80-ročný na zlyhanie pľúc. 

Viac o téme: Marlon Brando
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu