Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koaličná kríza DNES: VIDEO Fico sa chválil, SNS odignoroval, Danko ustúpil a odstránil luster

Lídri strán Smer, Most a SNS. Zobraziť galériu (2)
Lídri strán Smer, Most a SNS. (Zdroj: Foto: SITA/Ľudovít Vaniher, TASR/Martin Baumann, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Fico zvolal na stredu vládu, aj keď SNS avizovala, že jej ministri na ňu neprídu. Riešiť sa má budúcnosť Slovenska v novej Európe. Zároveň si Fico a Danko vymieňajú odkazy cez médiá.

Vláda bude, aj bez SNS

„Sú body programu, ktoré znesú odklad, ale o jednom musí kabinet rokovať," napísal v stanovisku Úrad vlády.

„Predseda vlády Robert Fico sa rozhodol zvolať na zajtra, stredu 23. augusta rokovanie vlády. Sú body programu, ktoré znesú odklad, ale o jednom musí kabinet rokovať. Ide o schválenie mandátu pre predsedu vlády na zajtrajšie stretnutie premiérov Slovenska, Česka a Rakúska s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rakúskom Salzburgu. Témou spomínanej schôdzky je okrem iného smernica o vysielaní pracovníkov. Vyriešenie tejto témy je v národnoštátnom záujme Slovenska. Na rokovaní vlády sa zúčastní aj podpredseda EK Maroš Šefčovič.,“ uviedol vo svojom vyhlásení.

Most víta Ficov krok

Ficov krok víta strana Most-Híd. "Vítame tento ústretový krok zo strany premiéra, ktorý sa rozhodol zvolať vládu len s jedným neodkladným bodom programu, ktorý súvisí s jeho zajtrajšou zahraničnou pracovnou cestou. O ostatných plánovaných bodoch budeme rokovať až po vyriešení koaličnej krízy," uviedol Most-Híd vo svojom stanovisku.

SNS ešte včera podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Bernaťáka verilo, že ak má byť zachovaná súčasná vláda, premiér neurobí rokovanie kabinetu bez ministrov SNS. Ako dnes povedal Bernaťák, ak by tak stalo, bolo by to potvrdením toho, že koaličné strany si národniarov nevážia ako partnerov. Podľa Bernaťáka SNS slušne požiadala koaličných partnerov o stretnutie troch lídrov v piatok o 10:00. „Súčasne sme požiadali o presun rokovania vlády, aby sa všetky nejasnosti vysvetlili a aby následne vláda mohla riadne rokovať" uviedol. „Veríme že naši koaliční partneri prehodnotia svoje stanoviská“ dodal Bernaťák.

Plavčan odstúpi koncom augusta

Prezident Andrej Kiska medzitým dnes dostal list od ministra školstva Petra Plavčana. Minister v liste napísal, že podľa čl. 116 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky podáva k 31. augustu 2017 demisiu.

Podľa čl. 102 ods. 1 písm. g) ústavy prezident Slovenskej republiky prijíma demisiu členov vlády.

Prezident Andrej Kiska teraz očakáva oficiálny návrh predsedu vlády na vymenovanie nového ministra školstva. V prípade, ak taký návrh nepríde, prezident prijme demisiu ministra školstva Petra Plavčana a v zmysle čl. 116 ods. 7 ústavy určí niektorého člena vlády, ktorý bude dočasne spravovať rezort školstva, informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Fico chválil výkon ekonomiky

Fico, Richter, Kažimír: Krajine sa darí

Slovensko plní všetky podmienky na to, aby bolo jadrom Európskej únie. Presvedčený je o tom premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého to potvrdzujú aj štatistiky. Poukázal najmä na historicky nízku úroveň nezamestnanosti, rast miezd, ako aj samotný rast slovenskej ekonomiky. Premiér chce tieto výsledky odprezentovať aj na stredajšom (23.8.) rokovaní s Rakúskom a Francúzskom v Salzburgu. Podľa Fica je národnoštátnym záujmom byť v európskom jadre. "Krajine sa jednoducho darí. Ťažko tieto čísla spochybniť. Dve alebo tri podmienky, ktoré budú podmienkami účasti v jadre, spĺňame a máme čo ponúknuť krajinám, ktoré sa k jadru hlásia," skonštatoval premiér na dnešnej tlačovej konferencii.

Fico za jednu zo splnených podmienok považuje rozpočtovú zodpovednosť. "Faktom je, že za výsledky v oblasti rozpočtovej disciplíny nám prejavujú rešpekt európski politici už niekoľko rokov. Oznámili sme historicky najnižší deficit a naďalej pracujeme na ďalšej konsolidácii verejných financií," priblížil premiér.

Danko reagoval na Ficovu tlačovku

Danko zároveň zareagoval na Ficovu tlačovku, tesne po nej vydali vyhlásenie, že 13. a 14. platy nebudú povinné pre zamestnávateľov. „Keďže sa krajine darí, je namieste uvažovať o tom že 13. a 14. platy budú oslobodené od daní a odvodov,“ vysvetľuje predseda SNS Andrej Danko. Zároveň však vysvetľuje, že pre zamestnávateľa to bude možnosť, nie povinnosť. „Nebojím sa toho, že seriózny zamestnávateľ odmenu vyplatí. Pre neho je to funkčný nástroj na udržanie si zamestnanca a navyše, zamestnanec tak dostane vyšší čistý príjem, keďže odmena bude oslobodená od odvodov,“ dopĺňa Andrej Danko.

V parlamente pod Dankovým vedením prichádzajú zmeny. Skončil dlhoročný luster.

 

Viac o téme: VládaKríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu