Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Deň D pre koalíciu, rokovanie zrušené: Nečakané zdravotné problémy Fica

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár Zobraziť galériu (11)
Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Hektický týždeň v slovenskej politike pokračuje aj dnes. Po nečakanom kroku Andreja Danka, ktorý v pondelok vypovedal Koaličnú zmluvu, zasadne vládna koalícia už druhýkrát. Lídri sa zatiaľ nedohodli, no šéf národniarov chcel dnes predstúpiť pred Roberta Fica a Bélu Bugára s konkrétnymi požiadavkami. Koaličná rada sa však pre zdravotné problémy premiéra zrušila.

- Vypovedanie koaličnej zmluvy Andrej Danko oznámil v pondelok listom cez médiá. Rovnakým spôsobom to oznámil koaličným kolegom Robertovi Ficovi a Bélovi Bugárovi.

- V utorok rokovala koaličná rada v hoteli Bôrik v Bratislave. Bugár po rokovaní oznámil, že lídri budú v rozhovoroch pokračovať v piatok.

- Fico s Dankom odišli z utorkových rokovaní počas Bugárovho prejavu.

- Prečítajte si, aké scenáre predpovedajú koalícii.

13:13 Opozícia uvažuje, že bude iniciovať vyslovenie nedôvery vláde SR

Potvrdila to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente poslankyňa Veronika Remišová z hnutia OĽaNO-NOVA. "Uvažujeme aj o tom. Ak sa kauza eurofondov nebude riešiť, zvažujeme aj túto alternatívu,“ uviedla. 

13:10 Jarjabek hovorí len o prechodnej búrke na politickej scéne

Búrka v pohári vody pominie a o mesiac budeme na aktuálnu situáciu vo vládnej koalícii už len spomínať. Povedal to dnes pred novinármi poslanec NR SR za Smer-SD Dušan Jarjabek. „Boli ďaleko dôležitejšie veci, na ktorých sa koalícia dohodla. Koalícia má svoju zodpovednosť, ktorú prejavila niekoľkokrát a naposledy to bolo pri voľbe riaditeľa RTVS," dodal poslanec. Podľa neho zdravotné problémy premiéra Roberta Fica zastihli v tom najnevhodnejšom čase, práve keď mala zasadať Koaličná rada.

Deň D pre koalíciu,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

O tom, či Smer-SD akceptuje niektoré z požiadaviek SNS, Jarjabek nepovedal. "Najprv musia byť známe. To, čo bolo medializované, že ide o požiadavky v sociálnej oblasti, o tom sa bude diskutovať," dodal s tým, že k situácii bude zasadať aj poslanecký klub Smer-SD. Kedy rokovanie bude, zatiaľ Jarjabek nevedel povedať.

12:45 Remišová požaduje odchod Plavčana spolu s celým korupčným systémom

„Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podáme na budúci týždeň z troch dôvodov. Čakali sme, čo urobí vládna koalícia. Na povrch začali vychádzať také skutočnosti, že sme sa začali nazdávať, že odvolanie ministra Plavčana nebude stačiť. My sme vždy tvrdili, že minister je len bábka v rukách oligarchov. V skutočnosti treba, aby všetci ľudia zo SNS odišli z tohto rezortu," povedala a ako druhý dôvod uviedla požiadavku opozičného partnera, ktorú rešpektujú. Dodala, že poslanci OĽaNO-NOVA všetci zrušili svoje plánované dovolenky, aby sa mohli na schôdzi zúčastniť. Tretím dôvodom podľa slov Remišovej je snaha o širokú zhodu opozície. „Požiadali sme o podpisy SaS, Sme rodina a ešte zbierame podpisy poslancov okolo Miroslava Beblavého," upresnila.

Deň D pre koalíciu,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:30 Strana Sloboda a Solidarita (SaS) tvrdí, že za kauzu s eurofondovými výzvami na podporu výskumu zodpovedajú aj štátni tajomníci na ministerstve školstva. Zdôrazňuje pritom, že na ministerstve ako tajomníci pôsobia Oľga Nachtmannová za Smer-SD a Peter Krajňák za Most-Híd, ktorí majú na ministerstve robiť takzvanú krížovú kontrolu. Informoval Róbert Buček z komunikačného oddelenia SaS,

"Pýtame sa preto predsedov koaličných strán, osobitne Roberta Fica a Bélu Bugára, či táto krížová kontrola na ministerstve školstva zlyhala, alebo sa machinácie s eurofondmi diali s tichou podporou štátnych tajomníkov," uviedol poslanec NR SR za SaS Branislav Gröhling s tým, že aktuálna je aj výmena oboch štátnych tajomníkov.

12:15 Video z tlačovky strany OĽaNO

Tlačovka OĽaNO

11:50"Koalícia sa potáca od krízy ku kríze. Slovensku to prináša nestabilitu a namiesto problémov ľudí sa riešia problémy politikov," povedala Remišová. "Vidíme, že táto koalícia nevie riešiť svoje problémy, škriepi sa na malichernostiach. Koaličné strany nespájajú žiadne hodnoty, len spoločný biznis model." 

Deň D pre koalíciu,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Remišová sa vyjadrila aj na adresu požiadaviek SNS, ktoré boli podľa nej formulované len na oko. "Keďže sa týkajú ľudí, musíme sa vyjadriť. Prvou požiadavkou Andreja Danka bolo, aby ministri nekomentovali prácu svojich kolegov. Vieme, že by si pán Danko prial, aby sa ľudia o jeho škandáloch nedozvedeli. Za nás môžem povedať, že budeme naďalej pozerať vláde na prsty a kontroľovať ju, či si to pán Danko želá, alebo nie."

11:45 Koalícia prekrýva kauzu eurofondov pseudokrízami

Podľa Eduarda Hegera nám štandardní politici ukazujú, že keď je kauza, treba ju prekryť pseudokauzou. "Dovoľte mi aby som vrátil pozornosť od pseudokrízy, ku skutočnej ktorú máme, a to je kríza eurofondov. Vidíte, čo sa tento týždeň deje. Minister Plavčan je na dovolenke. Mal by byť zriadený krízový štáb. Koalícia nám robí hanbu. Prosíme politikov, aby sa začali venovať krízam na Slovensku a problému eurofondov na Slovensku."

Deň D pre koalíciu,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

11:25 Danko si môže svoj model strčiť

"Vyprosujeme si, aby nám Andrej Danko alebo iní politici vnucovali akýkoľvek model, môžu si ho strčiť. My chceme pracovať naozaj pre dobro Slovenska, pretože už máme tretiu vládu Roberta Fica, ktorá dobačovala Slovensko tam, kde je dnes," povedal Vašečka na adresu SNS. "Budeme sledovať vládu, komentovať a strážiť naše spoločné financie, aby šli tam kde majú."

Deň D pre koalíciu,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

11:20 "My veríme, že ľudia vo voľbách sa rozhodnú, že chcú zodpovedných politikov a politikov, ktorí nebudú kradnúť. Sme pripravení súčasnú koalíciu vymeniť a robiť veci spravodlivo a čestne," povedala Remišová za stranu OĽaNO.

Deň D pre koalíciu,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Remišová nechce zdravotný stav premiéra komentovať. „Pán Fico mal nie tak dávno zdravotné problémy. Je to regulárny dôvod, prečo koaličnú radu odložiť. Ak je to zámienka, tak by sa to robiť nemalo.“

10:30 Podľa prvých informácií má predseda vlády horúčku.

10:21 Na zrušenie koaličnej rady reagoval Paška

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška želá premiérovi skoré uzdravenie. "Aby bol v takej kondícii, aby mohol pokračovať," povedal v reakcii na informáciu o zdravotnom stave premiéra a zrušení rokovania koaličnej rady. 

Poznamenal, že na rokovanie o dodatku k súčasnej koaličnej zmluve je ešte čas do 1. septembra. "Počkáme," podotkol. Dovtedy platí podľa Pašku súčasný stav. Dodatok má podľa neho určiť nové formy fungovania koalície. Paška opätovne potvrdil požiadavky SNS. "Našu pozíciu a to, čo sme chceli riešiť na koaličnej rade, sme zverejnili," doplnil.

10:17 Rokovanie sa bude konať po víkende

Nový termín rokovania Koaličnej rady by mal byť stanovený na utorok alebo stredu, keď pominú zdravotné problémy predsedu vlády a predsedu najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD Roberta Fica. 

10:15 Požiadavky SNS sú len bohapustým populizmom, tvrdí SaS

Požiadavky Slovenskej národnej strany, ktoré by sa mali premietnuť v novej Koaličnej zmluve a v novom programe vlády, sú len bohapustým populizmom. Uvádza sa to vo vyhlásení strany SaS s tým, že na tieto požiadavky nemôže žiadna príčetná strana pristúpiť. "Je to sumár hlúpych a škodlivých opatrení na hrane zákona či za ňou. Ak odhliadneme od zrejmej neústavnosti, požiadavka na zavedenie 13. a 14. platu, oslobodeného od odvodov, je tou najlepšou cestou k daňovým únikom," konštatujú liberáli. 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

10:05 Brífing poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veroniky Remišovej, Richarda Vašečku a Eduarda Hegera o (ne)rokovaní Koaličnej rady bude dnes o 11:10 v presscentre Národnej rady SR.

9:53 Predseda Mosta-Híd Béla Bugár pre médiá uviedol že ho správa zastihla na ceste do parlamentu. "Koaličná rada nebude pre zdravotné problémy premiéra," uviedol s tým, že náhradný termín zatiaľ nie je.

9:50 "Premiér sa nezúčastní rokovania zo zdravotných dôvodov. Bližšie informácie zatiaľ neposkytujeme. Komunikujem za predsedu vlády," vyjadrila sa pre Topky.sk hovorkyňa premiéra.

Deň D pre koalíciu,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

9:40 Koaličnú radu sa dnes zrušili 

Dôvodom sú zdravotné problémy premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktoré potvrdila jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová.

9:30 Koaličná rada zrejme nebude. Potvrdili to dva nezávislé zdroje.

9:25 Fico sa na rokovaní nezúčastní

Predseda vlády SR Robert Fico sa zo zdravotných dôvodov nezúčastní na dnešnom rokovaní koaličnej rady.

9:10 Lídri strán budú dnes o 10:00 pokračovať v rokovaniach na koaličnej rade.

Danko presadil zmenu miesta rokovania

Koaličná rada nebude v piatok rokovať na Úrade vlády SR, ako avizoval predseda Mostu-Híd Béla Bugár po poslednom rokovaní vládnej trojky, ale v parlamente. Presadil to predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. V piatok premiér Robert Fico aj Bugár očakávajú návrhy Danka k riešeniu koaličnej krízy, ktorá vznikla v pondelok vypovedaním Koaličnej zmluvy zo strany národniarov. SNS trvá na tom, že súčasnú Koaličnú zmluvu vypovedala, a teda trvá na príprave novej dohody. SNS sa plánuje v piatok ohradiť proti "vykrádaniu tém" Smerom.

SNS predloží svoje požiadavky

Národniari tiež požaduje jasné stanovenie kompetencií. Prekáža im totiž, že nominanti Smeru sa starajú do všetkých rezortov. Danko bude teda namietať, že ministri kultúry a spravodlivosti Marek Maďarič a Lucia Žitňanská sa vyjadrujú k veciam, do ktorých ich nič nie je.

Deň D pre koalíciu,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Slovenská národná strana chce prísť v piatok na rokovanie Koaličnej rady s viacerými programovými požiadavkami, ktoré sa národniarom doteraz nepodarilo presadiť a narážajú na odpor viacerých ministrov za Smer. SNS bude klásť dôraz na sociálne opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám a dôchodcom, ide napríklad o presadenie 13. platu pre každého zamestnanca, ktorý by nebol zaťažený odvodmi a daňami.

Národniari tiež presadzujú ďalšie výhody pre zamestnancov. Ide napríklad o cestovné šeky. Tie by mali dostávať aj dôchodcovia. Keďže sa darí ekonomike štátu, SNS presadzuje zníženie daňového zaťaženia. V štátnej správe chcú národniari dosiahnuť rast minimálnej mzdy. Pri týchto témach však narážajú na neochotu ministra financií Petra Kažimíra.

Paška uviedol konkrétne body

Jaroslav Paška
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

SNS nechce byť v koalícii len do počtu. Na koaličnej rade chce dosiahnuť, aby sa jej iniciatívy neodkladali a aby sa k nim pristupovalo rovnako ako pri návrhoch Smeru-SD a Mosta-Híd. Spolu s požiadavkami, ktoré odznejú na dnešnej koaličnej rade, to potvrdil prvý podpredseda národniarov Jaroslav Paška.

Čo chce SNS 

  • zvýšenie minimálnej mzdy v štátnej správe
  • 13. a 14. plat bez odvodov
  • zriadenie slovenských aerolínií
  • investičné stimuly do kúpeľníctva
  • aby minister financií neblokoval výstavbu infraštruktúry
  • aby ministri nekomentovali verejne prácu svojich kolegov
  • aby koaličná rada zasadala v pravidelných intervaloch
  • aby sa na rokovanie vlády nedostávali návrhy, ktoré neprerokovala koaličná rada

SNS chce tiež presadiť tému, s ktorou išli do volieb, a to je pomoc slovenskému kúpeľníctvu. Má ísť o sériu legislatívnych zmien. Ide napríklad o návrh znížiť DPH na služby v kúpeľníctve a cestovnom ruchu či zjednodušenie investovania do podnikateľských zámerov v tejto sfére. „Sme presvedčení, že vhodná legislatíva a stimuly pre podnikateľské subjekty pôsobiace v kúpeľníctve a v cestovnom ruchu môžu mimoriadne oživiť toto odvetvie, čím sa môže pozdvihnúť ekonomika krajiny, znížiť nezamestnanosť i pritiahnuť viac záujemcov zo zahraničia," uviedol nedávno Danko. SNS chce tiež klásť dôraz na budovanie cyklotrás. 

Hrozia predčasné voľby?

V Smere sa v stredu začalo hovoriť o možnosti predčasných parlamentných volieb. Viacerí členovia užšieho vedenia Smeru ukazujú na nespoľahlivosť Andreja Danka ako koaličného partnera a trvajú na tom, že SNS sa ustupovať nemá.

Odmietajú tiež uzatvorenie novej Koaličnej zmluvy. Ak podľa nich Danko neustúpi, treba vypísať predčasné voľby. Most-Híd pripúšťa zmenu Koaličnej zmluvy, ale odmieta podpis novej. Mostu-Híd však neprekáža, aby sa Koaličná rada stretávala častejšie a rokovala o pripravovanej legislatíve.

 

Viac o téme: Robert FicoBéla BugárAndrej DankoKoaličná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu